CSI / RusiaInternațional

Premierul Ungariei declară că UE nu ar trebui să ia în considerare noi sancțiuni împotriva Rusiei

Marți, 20 septembrie, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat că UE nu ar trebui să ia în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei, pentru că acestea nu ar face decât să adâncească actuala criză energetică şi să afecteze Europa, relatează Reuters și Agerpres.

„UE ar trebui să nu mai vorbească despre al optulea pachet de sancţiuni, ar trebui să nu mai semnaleze măsuri care nu ar face decât să adâncească criza furnizării de energie”, a declarat şeful diplomaţiei ungare pe marginea Adunării Generale a ONU de la New York, conform unui comunicat transmis de Ministerul de Externe al Ungariei.

După o întâlnire informală a Consiliului de Afaceri Externe, Szijjarto a mai spus că sancţiunile introduse până acum ”au afectat fără îndoială Europa mult mai mult decât Rusia”, deoarece ele au dus la o creştere a inflaţiei şi a costurilor la utilităţi pe continent, potrivit agenţiei ungare de presă MTI.

De asemenea, acesta a declarat că ”marea majoritate” a lumii din afara Europei a înţeles că efectele sancţiunilor sunt mult mai dure decât efectele războiului, deoarece provocările cu care se confruntă lumea în prezent sunt un rezultat al sancţiunilor, şi nu al războiului.

„Indiferent dacă ne place sau nu în Europa, această opinie s-a dezvoltat în marea majoritate a lumii din afara Europei”, a subliniat Szijjarto.

Uniunea Europeană a blocat active în valoare de 14,5 miliarde de euro ale unor personalităţi ruse în cadrul sancţiunilor adoptate ca răspuns la războiul din Ucraina, dar mai multe ţări, printre care Ungaria, nu au contribuit la acest efort, a afirmat duminică comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders,

„Trebuie să facem o presiune foarte puternică” asupra Ungariei, deoarece ”putem presupune că legăturile (sale) foarte strânse cu Rusia o împiedică să acţioneze, a declarat el într-un interviu acordat postului de televiziune francez LCI.

Ungaria a blocat active ruseşti de ”puţin peste 3.000 de euro”, a mai adăugat el.

În ultimii ani, premierul ungar naţionalist Viktor Orban a întreţinut legături strânse cu Vladmir Putin, iar această colaborare a fost menţinută în ciuda războiului rus din Ucraina.

Astfel, Budapesta a anunţat la sfârşitul lunii august un acord cu gigantul rus Gazprom pentru a primi livrări suplimentare, într-un moment în care alte ţări europene se confruntă cu o reducere bruscă a cantităţilor furnizate. Guvernul ungar cooperează şi cu conglomeratul rus Rosatom pentru construcţia a două noi reactoare nucleare, relatează Reuters.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *