Actualitate

Premii de 1,5 milioane și mai mult de 1,1 milioane pe restaurante. Ce a dezvăluit auditul Direcției Principale de Afaceri a Bașkanului?

Camera de Conturi a Găgăuziei a prezentat rezultatele auditului Departamentului Principal de Afaceri al Bașcanului Găgăuziei pentru anii 2020-2021.

Potrivit Camerei de Conturi a autonomiei, departamentul condus de Olga Mitioglo a comis peste 10 abateri, si cheltuieste ineficient fondurile bugetare. Totodată, vicepreședintele Comitetului Executiv, Olesya Tanasoglo, a declarat că nu este de acord cu concluziile Camerei de Conturi a Găgăuziei.

Raportul a fost discutat luni, 6 iunie, în cadrul unei ședințe a Adunării Populare din Găgăuzia.

În doi ani au cheltuit 1,1 milioane de lei pe restaurante și aproximatic jumătate de milion pe flori

Astfel, potrivit raportului Camerei de Contabilitate a Găgăuziei, Biroul Bașkanului a cheltuit circa 2 milioane de lei în anii 2020-2021 pentru deservirea evenimentelor. Serviciile de restaurant costă cel mai mult, circa 1,1 milioane de lei. Pe locul 2 se află costul florilor -447 mii de lei. Peste 198 de mii de lei au fost cheltuiți pe cadouri pentru participanții la evenimente.

În baza concluziilor Camerei de Conturi, costurile au fost supraevaluate, întrucât devizul a fost făcut în mod arbitrar, fără justificare și detaliu.

„Cheltuielile estimate pentru desfășurarea evenimentelor pentru recepție, întreținere și alte motive mai sus menționate au fost adesea întocmite de către Departamentul de Relații Externe în mod arbitrar, indicatorii devizelor nu sunt detaliați, aprobate fără justificare, probabil că plățile s-au făcut în funcție de sumele efectiv cheltuite. după ce a fost efectuată recepția, ceea ce a dus la costuri umflate,” — conform raportului Camerei de Conturi a Găgăuziei.

10 posturi vacante și bonusuri în valoare de 1,5 milioane de lei în 2 ani

În anul 2020, a fost aprobată statul de personal al Direcției Principale pentru Afaceri Bașkan în valoare de 46 de unități cu un fond de salarizare de 3,6 milioane lei.

În 2021 – 46 de unități cu un fond anual de plată de 3,7 milioane lei. Totodată, de la 5 la 10 locuri au rămas vacante. Camera de Conturi a Găgăuziei a stabilit acumularea ilegală a sporurilor salariaților. Astfel, cuantumul remunerației acumulate și emise în anul 2020 a fost de 804,2 mii lei. În anul 2021 au fost acumulate și emise bonusuri în sumă de 751,7 mii lei.

„Având de la 5 până la 10 posturi vacante din 46 de unități, doar în acest departament pentru doi ani s-au plătit sporuri cu încălcarea legii peste limita stabilită cu peste 1,1 milioane de lei”, a spus deputatul Alexandr Tarnavski.

Potrivit deputatului, peste 360 ​​de mii de lei au fost cheltuiți în călătorii de afaceri, iar niciunul nu a publicat informații despre călătoriile de afaceri în străinătate, inclusiv estimări și surse de finanțare.

Potrivit concluziilor Camerei de Contabilitate, achizițiile publice s-au efectuat cu derogare de la lege sau nu au avut la bază respectarea principiilor transparenței, economiei și eficienței, cu indemnizația de fragmentare a achizițiilor publice în valoare de 3.899. milioane de lei.

Astfel, potrivit concluziilor Camerei de Contabilitate, achizițiile publice s-au efectuat cu derogare de la lege sau nu au avut la bază respectarea principiilor transparenței, economiei și eficienței, cu indemnizația de fragmentare a achizițiilor publice în valoare de 3.899. milioane de lei.

De asemenea, Direcția Generală a cheltuit în 2020 efectiv 162,3 mii lei pe servicii de comunicații (pentru întreținerea comunicațiilor telefonice, 10 numere de mobil și 6 numere de internet mobil), iar în 2021 – 161,3 mii lei.

Mai mult de 1,2 milioane – cheltuiți pentru automobile

În anul 2021, Administrația Bashkanului a cheltuit pe combustibil peste 550 de mii de lei. Peste 160 de mii de lei au fost cheltuiți pe piese de schimb pentru mașini. În total, administrația Bashkanului a cheltuit peste 700 de mii de lei pentru întreținerea flotei în 2021. În același timp, cei mai mulți bani au fost cheltuiți pe mașina Skoda Superb B8, care este folosită de bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah – 391 mii lei.

Pe locul doi în ceea ce privește cheltuielile se află Toyota Land Cruiser. Pentru această mașină s-au cheltuit peste 122 de mii de lei pe combustibil. Această mașină, potrivit nokta, a fost folosită anterior de Bashkan. În momentul de față, potrivit șefului serviciului de presă al comitetului executiv Andrei Vedutenko, „mașina este folosită în cadrul afacerilor oficiale, inclusiv de către șeful Găgăuziei”. Vedutenko nu a precizat cine mai folosește un Toyota Land Cruiser.

Astfel, în 2021, 513.585 de lei au fost cheltuiți pe combustibil și piese de schimb pentru mașinile oficiale ale Irinei Vlah.

Comisia de Numărătoare a elaborat o serie de recomandări către Comitetul Executiv pentru a corecta toate încălcările.

Deputat NSG: guvernul Găgăuziei și-a creat o viață fără griji, plină de sărbători și evenimente de divertisment

Raportul Camerei de Contabilitate a Găgăuziei a stârnit discuții aprinse în Adunarea Populară. Unii deputați au spus că Camera de Conturi ar trebui să depună nu un raport, ci o rezoluție, alții s-au indignat de cheltuielile conducerii pentru serviciile de restaurant.

„Din păcate, în locul unei politici adecvate din partea Comitetului Executiv și a autorităților Găgăuziei în ceea ce privește utilizarea economică și eficientă a fondurilor limitate ale bugetului Găgăuziei în perioada crizei economice, în locul unei atitudini de respect față de afaceri și oameni care trec prin vremuri grele, guvernul Găgăuziei și-a creat o viață lipsită de griji, plină de sărbători și evenimente de divertisment”, a declarat deputatul Alexandr Tarnavski.

Vicepreședintele Adunării Naționale, George Leiciu, a fost indignat de cheltuielile pentru restaurante și întâlniri de protocol.

„Pentru ce ar putea fi cheltuiți 27 de mii – achiziționarea de dulciuri pentru un eveniment. Nu îmi pot imagina cum pentru 27 de mii de bomboane poți mânca doar la un eveniment. De ce anul trecut s-au dus la restaurante 560 mii, iar anul trecut deja 600 sau 800 mii lei (618 mii lei – n.red.) și așa mai departe. Asta nu ne îngrijorează? Există fapte care provoacă, cel puțin, nedumerire și necesită o verificare amănunțită de către agențiile de aplicare a legii”, a spus Leiciu.

Președintele NSG Dmitri Konstantinov a fost revoltat de cheltuielile pentru întreținerea a două mașini care sunt folosite de bașkan. Vorbim despre Toyota Land Cruiser și Skoda Superb.

„De exemplu, a devenit interesant pentru mine cum două mașini care se supun bașkanului cheltuiesc 2 tone de benzină pe lună. Gândește-te doar la numere. Două tone de benzină, o sută de litri pe zi. Nu îmi este clar ce scriu în general în foile de parcurs”, a spus Konstantinov.

După mai multe încercări de a începe o discuție constructivă, deputații au plecat la o pauză de jumătate de oră. Și după pauză, utilizarea resurselor financiare de către Direcția Principală de Afaceri a Bașkanului și Comitetul Executiv al Găgăuziei pentru perioada 2020-2021 a fost recunoscută ca ineficientă și irațională.

Astfel, deputații au recomandat Camerei de Conturi să trimită Rapoartele privind rezultatele auditului către organele de drept competente.

Deputații au votat pe nume rezoluția. Drept urmare, actul a fost susținut de 16 deputați, 15 deputați s-au abținut. Documentul a fost acceptat.

Sursa: Gagauzyeri.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *