Actualitate

Preocupări ecologiste sau monopoliste? Rusia împiedică proiectul hidrocentralei mongole

Conform acestor documente, Rusia este ingrijorata cu privire la faptul că construcția centralei electrice de pe râul Selenga poate afecta lacul Baikal. China a înghețat finanțarea proiectului pana la gasirea unui compromis între cele doua țări.

Potrivit Bloomberg, Mongolia intenționează să construiască un baraj înalt de 103 metri, capabil să genereze 315 MW de energie din surse regenerabile. Scopul proiectului este generarea de energie electrică pentru acoperirea cererii din perioadele de vârf și reducerea dependenței fata de Rusia, precum și a generarii din cărbune. Mongolia achita anual Rusiei o factura de peste 25 milioane $, notează publicatia.

„În opinia noastra, acest proiect poate avea într-adevăr un impact negativ asupra lacului Baikal. Le-am spus și vom continua să le spunem partenerilor noștri din Mongolia. Cred ca vom găsi o soluție reciproc acceptabilă în cadrul contactelor bilaterale, „- a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presa al Kremlinului.

Ministerul Resurselor Naturale din Rusia sustine ca Mongolia nu a evaluat impactul ecologic al construcției centralei hidroelectrice, fiind convins ca proiectul mongol va avea un impact negativ ireversibil asupra stării ecologice a lacului Baikal

La randul sau, Mongolia nu este multumita de condițiile economice în care Rusia furnizează electricitate. Printre alternativele pe care partea rusă le-a propus mongolilor au fost: optimizarea costurilor energiei electrice livrate de Rusia în Mongolia; „Rosseti” a propus dezvoltarea infrastructurii de rețea, „RusHydro” – actualizarea schemei infrastructurii de rețea a Mongoliei, iar „Hydroproject” – renunțarea la centrala hidroelectrică de pe Selenga în favoarea unei centrale termice și centrale cu acumulare prin pompare. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *