Actualitate

Preotul Ghenadie Țurcanu își cere scuze de la Episcopul Petru și atacă jurnaliștii TIMPUL

Reacțiile la investigația „Reprezentantul Mitropoliei Moldovei la Moscova vrea să ne salveze țara”, publicată în TIMPUL acum două săptămâni, se țin lanț. Deși unele dintre acestea par destul de ciudate, nu le vom comenta până la o decizie a Judecății Eparhiale, care, la solicitarea ÎPS Vladimir, urmează să se pronunțe în privința activității clericului și a Centrului pentru susținerea migranților „Sf. Paisie Velicicovski” din Moscova, condus de el.

PS Petru a solicitat rechemarea lui Țurcanu

Imediat după apariția investigației noastre, episcopul de Ungheni și Nisporeni, PS Petru, a solicitat Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM) să pună în discuție rechemarea preotului Ţurcanu din funcția de șef al Departamentului Relații Externe (DRE) al Mitropoliei, iar Academiei Teologice din Chişinău – să anunțe motivele exmatriculării preotului. Reacția a survenit după ce Țurcanu a declarat pentru TIMPUL că a fost exclus de la facultate pe motiv că s-a împotrivit hirotonirii PS Petru. Amintim că problema studiilor lui Țurcanu rămâne învăluită în mister. El spune, că fiind exmatriculat de la Chișinău, s-a transferat la București, dar a absolvit teologia la Academia din Moscova. Acest lucru însă este infirmat de responsabili ai cancelariei și arhivei instituției rusești. La rândul său, ÎPS Vladimir ne asigura că Țurcanu nu a fost exmatriculat și că a absolvit studiile teologice la Chișinău..

ÎPS Vladimir s-a adresat Judecății Eparhiale

În replică, la 29 august, Ghenadie Țurcanu a rugat Sinodul să formeze o comisie de lucru pentru a verifica activitatea sa și a Centrului pe care-l conduce. Iar la 30 august, printr-o dispoziție a Mitropolitului Vladimir, preotul a fost suspendat din funcția de președinte al DRE până când Judecata Eparhială nu va lua o decizie pe acest caz. Potrivit preotului Valeriu Potoroacă, președintele instanței bisericești, Judecata urmează să verifice dacă Țurcanu a încălcat canoanele Bisericii ortodoxe.

„I-am sfătuit să-l evite pe Păduraru…”

Într-un interviu publicat marți pe site-un DRE, www.ovtsmd.ru, Țurcanu aduce acuze grave subsemnatului. El mai afirmă că cei doi bărbați, Nicolae Semionov și Oleg Galițov, care au declarat pentru TIMPUL că preotul i-a amăgit de bani, caută acum să-și ceară scuze publice de la el. „Cred că trebuie să se adreseze la același ziar, Timpul. I-am sfătuit doar să-l evite pe Păduraru, care, intenționat sau nu, interpretează totul invers… Probabil, Păduraru le-a rupt cuvintele din context… Cazurile sunt extrem de banale și pot prinde forme groaznice numai în imaginația bolnavă a lui Pavel”, declara preotul Țurcanu. De cealaltă parte, solicitați de noi, Galițov și Semionov ne-au spus că clericul iarăși minte. Semionov susține că anume Țurcanu i-a cerut să ne contacteze și să-și ceară scuze, însă el a refuzat.

PS Petru își retrage cererea, DRE face reportaje pentru „Moldova-1”

Pentru a-l împăca, probabil, pe Episcopul Petru, în același interviu, părintele Ghenadie își cere scuze publice de la ierarh, schimbându-și depozițiile date inițial pentru TIMPUL. În consecință, episcopul ne-a anunțat că-și va retrage scrisoarea către Sinod, lăsând cazul la discreția Judecății Eparhiale.

Miercuri, pe site-ul DRE și pe cel al Mitropoliei a apărut un reportaj al postului de televiziune „Moldova-1”, în care mai mulți oameni îi mulțumesc lui Țurcanu pentru sprijinul acordat. Filmul este realizat de jurnalistul Iulian Proca, care este și consilier la DRE. Plasarea acestui material pe site-ul Mitropoliei pare cel puțin stranie, dar ne vom abține și de la presupuneri…

P.S. „Eu voi ajuta și oamenii, chiar cu riscul că Pașa Păduraru va găsi câte doi nemulțumiți la sută”, mai spune Țurcanu în interviul de pe site-ul său. Amintim cu acest prilej că dintre cei care afirmă că au avut de suferit de la Țurcanu, numai Galițov și Semionov au avut curajul să vorbească în fața camerei. Apropo, într-o discuție telefonică, preotul ne-a spus că Semionov are antecedente penale și că a fugit din RM, schimbându-și numele, iar Galițov este bolnav psihic. Ne-a promis și acte care confirmă cele spuse de el, așa că le așteptăm… 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *