Interviu

Preotul Pavel Borşevschi: „Ceea ce face astăzi patriarhul Kirill este nu numai un mare păcat, ci e și mai grav”

– Părinte, care este opinia Dvs. despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei?

Negativă… Toată lumea civilizată, toată lumea creștină condamnă orice agresiune, inclusiv acest război.

– Dvs. pomeniți numele patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill al II-lea, în timpul serviciului divin?

Nu, am spus acest lucru cu mai multe ocazii… Noi toți suntem o biserică, nu poate să existe biserică română sau biserică rusă. Eu nu vorbesc despre lucruri politice. La Soborul din Constantinopol, la 1872, a fost discutată această problemă și a fost condamnată. Dacă începe să vorbească Preafericitul Daniel că există Biserică Ortodoxă Română, fără să o pomenească pe cea rusă la același nivel, nu mai este în biserică.

– Plonjează în politic sau ce aveți în vedere?

Dacă la fiecare slujbă Kirill nu îl pomenește și pe Daniel ca un frate al său, de asemenea nu mai este în biserică.

Păcatul Patriarhului Kirill constă în faptul că el a binecuvântat războiul fratricid. Predecesorul său, patriarhul Tihon, în momentul în care a fost pus să binecuvânteze Armata albă împotriva Armatei roșii, a spus că nu poate să o facă, deoarece toți sunt fiii săi.

Unii greșesc, iar alții se străduiesc să nu greșească și a mai spus că nu poate să binecuvânteze o armată împotriva celeilalte.

Iată păcatul lui Kiril constă numai în așa-numitul „filetism” condamnat în 1872, atunci când noi ținem de o biserică națională.

Biserica Ortodoxă în Moldova este divizată, da, trebuie să recunoaștem acest lucru.

Dar dacă spunem că în Moldova sunt două biserici, nu este corect.

Este păcatul mare al celor care o divizează. A divizat-o KGB-ul pentru că membrii fondatori ai Mitropoliei Basarabiei au fost doar doi politicieni – Iurie Roșca și Vlad Cubreacov. [Potrivit dezvăluirilor recente, Iurie Roșca a fost racolat în 2003 de generalul FSB, Serghei Beseda, generalul arestat de Putin pentru eșecul în Ucraina. Generalul Beseda a încercat să îl recruteze pe Iurie Roșca și să îl atragă de partea Moscovei – i.g.]. Dacă ar fi fost altfel, de mult eram și eu acolo [Mitropolia Basarabiei – i.g.]. Nici nu vreau să aud de biserica ceea.

Nu am eu nimic cu Biserica Ortodoxă Română, dar nu pot să accept numele lui Cubreacov și Roșca.

– Bine, să revenim la Kirill…

O să vă dau un exemplu similar. Cât de sever l-a condamnat pe patriarhul Daniel societatea civilă pentru atitudinea față de tragedia din Clubul „Colectiv”. Daniel a interzis categoric preoților să meargă la locul acestei tragedii. S-a întâmplat în Postul Mare sâmbătă spre duminică… muzică grea.

Au mers toți preoții în afară de preoții ortodocși, niciunul nu a mers să facă un serviciu divin sau să susțină lumea. Nu au mers pentru că i-a oprit Daniel. Eu am fost cel care l-am condamnat și pe patriarhul Daniel din considerentul că nu a fost tată.

Un tată face tot ca un copil să nu meargă în aceste localuri. Face tot… Dacă trebuie se duce după ușă și îl așteaptă ca pe fiul risipitor. Și dacă s-a întâmplat, tatăl nu își mai condamnă fiul risipitor. Îl așteaptă cu brațele deschise și îl primește așa cum venit… Îl spală și îl pune în dreapta lui.

Dar nu îi dă icoană să lupte împotriva Ucrainei, cum face Kirill, împotriva fiilor săi duhovnicești, doar acolo este biserica lui. 40% din populația Ucrainei sunt credincioși ai Mitropoliei Ucrainei, care face parte din Patriarhia Bisericii Ortodoxe Ruse.

– Părinte, se vorbește între parohii Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove despre războiul din Ucraina?

Eu nu vorbesc cu nimeni.

– Dvs. nu ați fost sancționat de către IPS Vladimir pentru declarațiile pe care le-ați făcut despre războiul din Ucraina?…

Nu mi-a telefonat niciun superior. Dacă m-ar fi sunat, le-aș fi spus ceea ce vă spun și Dvs.

– Poate e vorba de personalitatea Dvs. și ei nu au curajul să o facă?…

Nu sunt eu personalitate. Eu vorbesc doar canonic, ceea ce face astăzi patriarhul Kiril este nu numai un mare păcat, ci e și mai grav. El a binecuvântat vărsarea de sânge între frați. Războiul dintre frați este cel mai mare păcat. De aceea este condamnată biserica națională, deoarece este erezia cea mai mare și se face între frații de aceeași credință. De aceea s-au luat la bază cuvintele apostolului Pavel: „Nu există elen, nu există rob, nu există barbar, numai Hristos întru toate”. Biserica este universală și capul acestei biserici este Hristos. Un patriarh este primul între egali, acesta este principiul.

– Am înțeles, orice demers național în cadrul bisericii contravine principiului său universal…

Contravine canonului din 1872, filetismul.

– Bine, cum calificați lipsa de reacție a Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove despre războiul din Ucraina?

Nici nu știu dacă a reacționat cumva…

– A fost publicată o rugăciune pentru pace…

Rugăciune ca să ne rugăm.

– Cum calificați Dvs. această tăcere apăsătoare?

Nu există poate nicio claritate. Iată, declarația Întâi Stătătorului din Kiev am găsit-o, a mitropolitului Onufrie. Acest război a fost numit fratricid, Cain îl omoară pe Abel. El s-a adresat lui Putin și l-a rugat să înceteze războiul pentru că este fratricid.

El a comparat acest război cu crima lui Cain împotriva lui Abel, fratele cel mai mare îl ucide pe cel mai mic. El a vorbit pașnic, a vorbit bine, el este un om sfânt. El a spus că se va ruga pentru oastea lui, oastea ucraineană.

– Și tăcerea lui IPS Vladimir?…

Dar cine îl întreabă?… Încercați să îl întrebați.

– El s-a pronunțat când a fost solicitat de Oazu Nantoi…

Iată mitropolitul de Cernăuți, Meletie, a condamnat de asemenea acest război și nu îl mai pomenește în serviciul divin pe patriarhul Kirill, de când s-a început războiul.

– Mai sunt alde Dvs., parohi în Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei, care nu îl menționează pe Kirill?

Știu că era vorba de părintele Vasile Ciobanu, Petru Storoja. Ei nu îl pomeneau mai de mult. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Un preot cu mare credinta si patriot . Credinta in Dumnezeu nu poate explica cotropirea si invazia ruseasca asupra Ukrainei , uciderea oamenilor , distrugerea localitatilor sub pretexstul eliberarii si promovarea limbii ruse, a democratiei si ordinei sale. Cum pot sa iubesc un popor care te distruje si cere careva drepturi asupra unor teritorii dupa placul lor? Cum poti sa-l respecti pe preotul Kiril care a binecuvantat agresiunea? Unde sunt preotii Moldovei , care tac si dau de intales ca sustin aceasta agresiune. Ei mai mult inteleg in COVID, decat situatia din Ukraina ? Cine sunt idolii lor pentru credinta- putin=kiril=rosca=batrancea……Ei nu se tem de ura si blestamul celor care au ramas orfani, fara case , fara cei drag?. Nu credeti ca duceti o mare responsabilitate si voi prin tacerea si incuviintarea aceastei agresiuni ?

  2. Domnule Borşevschi greşiţi amarnic când spuneţi că nu există biseică ruseacă sau română ş.m.d., ci o biserică comună ortodpfă . Dar cumună comună dar atunci a de ce nu vă puneţi întebarea: dar de ce totuşi există real biserica rusească cu patriarhia sa , biserica română cu Patriarhia sa aşa. mai departe. Şi în general de ce nu vă întrebaţi de ce totuşi există nenumărate neamuri pe pământ ? Pentru că aşa a vrut Dumnezeu şi El le-a creat. Prin urmare dacă Dumnezeu a creat neamurile deci el a crat şi bisericile neamurilor. De aceea Dumnezeu a lăsat ca nimeni să nu atenateze la demnitatea şi unicitatea verunei biserici a neamuli deci şi faţă de Patriarhiile neamurilor aşa cum o fcae Vladimirul vostru. Mai am multe de argumentat la acest capitol. Dar mă opresc aici .Domnule Borşevscii vă rog plasaţi prin messengerul mei adsa D-ră de email. sau transmiteţimi-o pe emailul meu. petruababii47@gmail.com ca să am posibilitatea să Vă trimit un mesaj mult mai argumntat la această temă.

  3. Vai da câtă „determinare și demnitate” la popa aista di rit moscălesc. S-a trezit și el din beție, după aproape doi ani de război, și face teoria fraților întru ortodoxie. Mai bine ar explica la pulime cum e cu teoria fraților întru ticăloșie și prostit proștii pe față, teorie ce are la bază practica de mare succes a bisericii ruse. Și mai bine ar explica acest popă ticălos cum a apărut mitropolia ce își spune a „Întregii Moldove” dar nu are nici măcar o jumătate de Moldovă în supunere canonică. Să ne spună el ce „dragoste frățească” a avut kgb-ul când a înființat această structură de propagandă rusă. Uăi popo ești un mare ticălos ce te pretinzi fată mare. Să-ți fie rușine, dacă cumva ai auzit de cuvântul ăsta și știi ce înseamnă noțiunea cu pricina. Ai luat numai lucruri „bune” de la frații tăi moscali: minciuna și preacurvia intelectuală. Sâlă maximă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *