Politică

(PRESA DE PESTE PRUT) Lovitură de teatru la Chișinău. Procurorii cer arestarea fostului premier moldovean Vlad Filat

Presa românească scrie că este o lovitură de teatru, iar procurorii cer arestarea fostului premier moldovean Vlad Filat, acuzat de implicare în fraudarea unei bănci.

Solicitarea vine în contextul nemulțumirilor sociale care au izbucnit de mai multe luni în Republica Moldova, generate cu precădere de scandalul miliardului de dolari dispărut din trei bănci, între care una de stat.

Digi24.ro scrie că liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova a declarat că acțiunea este una regizată și bine pregătită din timp.

„Eu m-am pregătit pentru un asemenea scenariu. Mai ales că se vorbește cum se pregătește Usatîi în fața Parlamentului, dar și demersul lui Gurin. Acest show a fost mult prea scump și gândit mult. Mai bine se venea cu o manieră profesionistă”, a declarat Filat.

Liderul PLDM spune martorii în dosarul Băncii de Economii au fost manipulați și șantajați de către instituțiile controlate de democratul Vladimir Plahotniuc. „Pe parcursul activității mele am făcut multe greșeli. Îmi asum toată responsabilitatea politică, dar vreau să vă spun că tot sistemul din Moldova este controlat de o singură persoană. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc. Ilan Shor a făcut mărturii false doar pentru a fugi de responsabilitate”, a declarat Filat.

Liderul PLDM spune că își va demonstra nevinovăția și își îndeamnă colegii din Comisia juridică să voteze pentru ridicarea imunității sale. „Spuneam în debutul ședinței de astăzi că eu nu am nevoie de imunitate parlamentară. Mesajul meu pentru colegii din Comisia juridică este să voteze pentru scoaterea acestei imunități. În calitate de cetățean voi contribui la mersul anchetei. O să-mi demonstrez nevinovăția”, a adăugat Filat.

Comisia juridică s-a reunit deja și dezbate problema ridicării imunității lui Vlad Filat.

PLDM face parte din coaliția de guvernare din Republica Moldova, alături de Partidul Democrat și de Partidul Liberal, însă între cele trei partide – aflate la guvernare din 2009 – au existat adesea tensiuni.

Omul de afaceri Vladimir Plahotniuc este membru al Partidului Democrat – pe listele căruia a fost ales deputat, la un moment dat, și a ajuns chiar vicepreședinte al Parlamentului în precedenta legislatură.

Omul de afaceri de origine israeliană Ilan Shor a fost, în primă fază, principalul suspect pentru dispariția miliardului de dolari, dar ulterior, în vara acestui an, a fost ales încă din primul tur primar al oraşului Orhei.

Unii observatori de la Chișinău sunt de părere că Vlad Filat ar putea fi „sacrificat” de propriii aliați din PD și PL, pentru asigurarea „păcii sociale”.

Susținătorii lui Renato Usatîi s-au împărțit în mai multe tabere pentru a-i bloca drumul liderului PLDM, Vlad Filat, în caz că acesta ar încerca să părăsească Legislativul.

Antena3.ro scrie că, comisia juridică pentru numiri şi imunităţi s-a întrunut în şedinţă pentru a elabora proiectul de hotărâre privind ridicarea imunităţii parlamentare a liderului PLDM, Vlad Filat, în vederea reţinerii şi arestării ulterioare. Proiectul va fi pus la vot în Parlament.

Potrivit rechizitoriului pregătit de procurori, declaraţiile martorilor indică limpede implicarea lui Vlad Filat în fraudarea banilor de la BEM, în perioada când politicianul deţinea funcţia de prim-ministru (2010-2013).

"Avem probe concludente în fraudele de la BEM, au fost audiaţi martori, există depoziţii confirmate, vreau să vă pătrundeţi de importanţa momentului. Este o crimă deosebit de gravă şi ar putea avea loc influenţarea martorilor, distrugeri noi probe", a declarat Corneliu Gurin în Parlament.

Procurorul General Corneliu Gurin a declarat că Vlad Filat are legături cu firma Caravita, conducătorii căreia sunt cercetaţi penal pentru contractarea creditelor neperformante de la Banca de Economii.

Gurin a oferit deputaţilor mape cu documente din anchetă, dar a le-a solicitat să nu le fotocopieze şi să nu le facă publice.

Procurorul general a mai spus că poate demisiona oricând, dar intenţionează să ducă la bun sfârşit acest dosar pe care l-a numit deosebit de complicat.

Procurorul General cere ridicarea imunităţii lui Vlad Filat. Potrivit lui Corneliu Gurin liderul PLDM a comis o crimă gravă.

Potrivit Procuraturii, în timpul când era premier, Vlad Filat a extorcat şi a primit de la Ilan Shor bunuri şi servicii ce nu i se cuvin în sumă de 60 de milioane de dolari pentru a oganiza numirea lui Shor în calitate de consul onorific în Federaţia Rusă.

În 2013-2014, Vlad Filat, susţinând că are influenţă asupra anumitor decidenţi, a pretins şi a primit de la Ilan Shor bani servicii şi alte bunuri în sumă de peste 190 de milioane de dolari.

sursa: digi24.ro/antena3.ro/timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *