Actualitate

(PRESA DE PESTE PRUT) Un afacerist basarabean ce figurează ca fiind informator KGB, ridică două turnuri gemene în Iași

Firma cu doar un angajat, potrivit bilanţului pe 2014, a înregistrat afaceri mai degrabă modeste în scurta perioadă de la înfiinţare. Aceasta nu a împiedicat Libra Bank să finanţeze construcţia blocurilor. Pe internet circulă o listă în care Palii figurează ca fiind informator KGB cu numele de cod „Palme”. „Nu domnule, lista respectivă este o făcătură”, se apară afaceristul. El a mai fost implicat şi în conducerea UPET Târgovişte, firmă vândută de statul român unor investitori ruşi.

Un nou complex rezidenţial va răsări în municipiul Iaşi, în zona Grădinari-Metalurgie, pe strada Mihai Vodă Viteazul nr. 3-5-7. Anterior, înainte de criză, o societate cu capital româno-italian plănuia să ridice pe acelaşi amplasament mai multe clădiri de birouri. Ansamblul va avea iniţial două blocuri-turn dar dezvoltatorul speră să îl extindă în viitor.

Lucrările de construcţie au început luna trecută şi se vor finaliza peste 4 ani, în luna octombrie 2019. Terenul pe care vor fi înălţate cele două blocuri are o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi, având deschidere în partea de sud la Bulevardul Chimiei. Potrivit jucătorilor de pe piaţa imobiliară, amplasamentul are o valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro.

Cele două imobile vor avea la dispoziţie 257 de locuri de parcare, urmând a fi amenajate pe aproximativ 3.000 de metri pătraţi. Utilităţile vor fi asigurate din sistemul centralizat al municipiului Iaşi, existente pe amplasament, se arată în documentaţia depusă de dezvoltator la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM).
Proiectul în câteva cifre

„Complexul rezidenţial va fi de tip high middle level. Momentan vom face două blocuri dar în viitor vrem să extindem proiectul. Apartamentele vor fi toate decomandate şi vor fi dispuse câte opt pe palier. Vor fi două «turnuri gemene», fiecare cu câte 98 de apartamente. Cel mai mare va avea o suprafaţă de vânzare de 55 de metri pătraţi, iar apartamentele cu o cameră vor avea dimensiunea de 33 de metri pătraţi. Jumătate vor fi apartamente cu o cameră, jumătate cu două camere”, a declarat reporterilor ziarului nostru Alexandru Palii, dezvoltatorul acestui proiect.

Acesta este asociat-unic şi administrator la societatea Lastor Invest Corp SRL, beneficiarul investiţiei, firmă înfiinţată în urmă cu mai bine de doi ani, în octombrie 2013, cu sediul social în comuna Leţcani. Constructorul ansamblului este firma ieşeană Das SRL, iar proiectant Proger Design SRL Ploieşti. În discuţia purtată cu jurnaliştii „Ziarului de Iaşi”, administratorul firmei Lastor Invest Corp menţiona faptul că finanţarea necesară pentru ridicarea celor două clădiri a fost obţinută prin accesarea unui credit bancar.

În privinţa costurilor per metru pătrat construit, Palii spune că suma este de 1.100 euro. „Lucrăm la acest proiect cu cei mai buni de pe piaţă deoarece vrem să oferim clienţilor garanţii maximale. Conform estimărilor iniţiale costurile vor fi la valoarea de 1.100 euro per metru pătrat construit. Finanţarea pentru proiect este asigurată printr-un credit contractat de la LibraBank. Proiectul s-a realizat şi datorită aportului acestora. Au fost operativi, iar condiţiile sunt normale pentru această piaţă”, ne-a declarat acesta. Compania Lastor Invest Corp a fost înfiinţată în urmă cu doar doi ani şi a avut înregistrat rezultate mai degrabă modeste.

Potrivit ultimului bilanţ disponibil pe site-ul Ministerului de Finanţe, firma a declarat venituri totale de 5,8 milioane lei şi pierderi de 301.000 lei. În dreptul cifrei de afaceri nu a trecut nimic, semn că venituri provin din alte activităţi decât cele specifice domeniului de activitate, care este comerţul cu materialul lemnos şi al materialelor de construcţie. Societatea mai înregistrează datorii totale de 45 milioane de lei şi creanţe de încasat de 32,8 milioane lei.

Cine este în spatele proiectului

Acesta nu este singurul business din judeţul Iaşi unde figurează numele lui Alexandru Palii. În vârstă de 45 de ani, Palii, cetăţean român născut în Republica Moldova, administrează împreună cu cetăţeanul rus Sergey Glukhov societatea Elkas Home SRL din Leţcani. Societatea se ocupă cu fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice, pentru care lucrează în jur de 30 de angajaţi.

În proporţie de aproape 100%, Elkas Home este deţinută de o entitate de tip offshore, Rigor Holding Inc., înregistrată în Insulele Virgine Britanice. Elkas Home a declarat pentru anul trecut o cifră de afaceri de aproape 9 milioane lei şi un profit net de circa 62.000 lei. Între Lastor Invest Corp şi Elkas Home a fost încheiat în urmă cu doi ani un contract de comodat până în 2018 privind sediul social al firmei ce va ridica turnurile din zona Grădinari.

În urmă cu mai mulţi ani, dezvoltatorul ansamblului imobiliar din zona Grădinari-Metalurgie a fost în membru în Consiliul de Administraţie al producătorul de utilaj petrolier UPET Târgovişte, firmă privatizată în 2001 de statul român şi intrată în portofoliul unui investitor din Rusia. Nu în ultimul rând, numele acestuia figurează pe o listă controversată ce cuprinde zeci de persoane care ar fi activat în interesul fostului KGB în Republica Moldova.

Între cei 140 din listă apare şi Alexandru Palii, catalogat drept „informator”, cu numele de cod „Palme”. Când am adus în discuţie acest aspect, Palii ne-a spus că nu a avut nicio tangenţă cu fostul serviciu secret sovietic. „Cred că sunteţi a 1.000-a persoană care mă întreabă acest lucru. Nu domnule, lista respectivă este o făcătură”, a spus dezvoltatorul celui mai nou proiect imobiliar din municipiul Iaşi.

sursa: ziaruldeiasi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *