Ultima oră

Presa din România laudă pavilionul Moldovei de la expoziția din Milano

“Dacă, în 2015, lumea ar merge la Milano să-și aleagă o țară în care să trăiască de acum încolo, o țară unde optimismul sfidează austeritatea, și energia vieții depășește greutăți profunde, unde pâinea miroase a soare și visele au gustul strugurilor, acea țară ar fi, categoric, Moldova”, concluzionează portalul www.observatorcultural.ro.

Articolul descrie în detalii forma pavilionului și subliniază componentele acestuia care se încadrează perfect în mesajul și tema expoziției – Hrană pentru planetă, energie pentru viaţă. Astfel, autorul articolului spune că designul pavilionului este inspirat de modul în care natura absoarbe lumina și o dă înapoi înflorită, iar “construcţia evocă tradiţia artiștilor care s-au inspirat din elementele naturii, folosind tehnologie sofisticată sau, uneori, simple trucuri, pentru a crea uimire și a sublinia experienţa fizică a privitorului”.

De asemenea, articolul mai apreciază că trei elemente principale pe care este construit conceptul pavilionului: Soarele, constelaţiile și energia oamenilor sunt exprimate prin dans, iar floarea solară de pe acoperișul pavilionului Moldovei reflectă soarele, înăuntrul pavilionului și în împrejurimile acestuia. “În pavilionul Moldovei regăsim aceste fundamente universale care pot deveni bunuri pentru orice ţară, pentru care nu e nevoie de competiţie și care generează mai multă energie decît consumă”, mai scrie autorul. De remarcat că tema expoziției este dedicată viitorului planetei și răspunde îngrijorării privind creșterea continuă a populaţiei și, respectiv, creșterea necesităţilor de hrană și resurse energetice.

Articolul dă o notă mare și filmului despre Chișinău “care înregistrează viaţa acestei capitale de-a lungul unui an și o montează ca simfonie a unei zile”, apreciind că “Pavel Brăila construiește încă un monument cinematografic pentru unul dintre simbolurile Moldovei, ambele lucrări devenind documente istorice. Conceptul și construcția Pavilionului Moldovei este rezultatul colaborării între artistul vizual Pavel Brăila și arhitecţii studioului Gorgona.

Pavel Brăila este artist vizual şi regizor, stabilit la Berlin şi Chişinău. Filmul său din 2002, Shoes for Europe, prezentat la documenta 11, i-a adus recunoaştere internaţională. Printre proiectele pe care le-a realizat de atunci se numără AlteArte – un program TV despre arta contemporană, transmis pe canalul naţional Moldova 1, Barons’ Hill – un video din 2005, care prezintă arhitectura nouă de vile Sinti şi Roma, din Moldova, Definitively Unfinished (2010), film care a fost premiat la Festivalul Internaţional de Film Oberhausen şi, mai recent, Talking Letters (2013), un film care cercetează limba romani.
 
Sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *