CSI / RusiaExterneRăzboi

Presa din Rusia anunță criptic că ucrainenii din teritoriile ocupate vor putea fi mobilizați cu forța

Presa de stat rusă a anunțat în termeni criptici că ucrainenii din teritoriile ucrainene ocupate pe care Rusia intenționează să le anexeze vor putea fi încorporați forțat să lupte în forțele armate ale Moscovei, transmite Hotnews.

Interfax, una dintre agențiile de presă rusă, anunță de exemplu că „cetăţenii Federaţiei Ruse care au servit în armată într-o altă ţară nu sunt scutiţi de mobilizare în Rusia”.

Totodată, sursa citată scrie în acest sens „Explain.rf”, un canal de Telegram creat de autoritățile ruse pentru a oferi explicații și clarificări în legătură cu mobilizarea parțială decretată de Putin pe 21 septembrie.

„Dacă un cetățean al Federației Ruse a servit anterior în armata unei alte țări, se află în rezerva Forțelor Armate ale Federației Ruse și are o specialitate militară, atunci el poate fi mobilizat ”, mai explică autoritățile pe acest canal.

Deși partea cu „se află în rezerva Forțelor Armate” ale Rusiei pare să sugereze că vor fi încorporați doar bărbații aflați în prezent pe teritoriul Rusiei, ultimele 8 zile au arătat că autoritățile responsabile de recrutare nu respectă nici măcar criteriile stabilite în decretul privind mobilizarea semnat de Putin.

Ce a spus Ucraina despre încorporarea cetățenilor săi în forțele armate ruse

Într-un mesaj transmis săptămâna trecută, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia încearcă deja să mobilizeze bărbați din Crimeea și alte părți ale Ucrainei pe care le controlează.

„Aceasta este o încercare deliberată a statului agresor de a lua viaţa cât mai multor locuitori ai teritoriului invadat de trupele ruse”, a subliniat el.

„Am o cerere simplă către toţi oamenii noştri din teritoriul ocupat temporar: faceţi principalul lucru – salvaţi-vă vieţile şi ajutaţi-ne să slăbim şi să distrugem ocupanţii. Ascundeţi-vă de mobilizarea rusă prin orice mijloace. Evitaţi scrisorile de recrutare. Încercaţi să ajungeţi pe teritoriul liber al Ucrainei”, a transmis liderul de la Kiev.

„Dar, dacă ajungeți în armata rusă, sabotaţi orice activitate a inamicului, împiedicaţi orice operaţiune rusă, oferiţi-ne orice informaţie importantă despre ocupanţi – bazele lor, cartierul general, depozitele cu muniţie. Şi cu prima ocazie, treceţi la poziţiile noastre. Fă totul pentru a-ţi salva viaţa şi a ajuta la eliberarea Ucrainei”, a spus Zelenski într-un discurs susținut vineri seara.

Autoritățile de ocupație instalate de ruși în teritoriile ucrainene pe care le controlează au anunțat miercuri rezultatele finale ale pseudo-referendumurilor privind unirea cu Rusia, raportând un procent de aprobare apropiat de 100% în unele zone, relatează sursa citată.

Unii dintre liderii separatiștilor i-au cerut deja lui Putin să decreteze unirea cu Rusia, fiind așteptat ca parlamentul de la Moscova să se reunească pentru a legifera acest lucru în câteva zile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *