CSI / Rusia

(PRESA INTERNAȚIONALĂ) Afacerea imorala a Angelei Merkel cu Vladimir Putin

Este evident că Rusia are nevoie de acest acord pentru a consolida dependenţă Europei de gazul sau şi pentru a priva Ucraina de orice şansă în a rezistă la tentativele ruseşti de destabilizare. Dacă Germania nu pare interesată să dea dovadă de solidaritate cu aliaţii săi, SUA ar trebuie să-i dea un imbold în acest sens.

În perioada de după WWII, cetăţenii şi liderii din Germania au reuşit să câştige respectul lumii datorită moralei lor înalte şi a deciziile politice inteligente, scrie Washington Post. Începând cu „nouă Ostpolitik” a cancelarului Willy Brandt, care reducea tensiunile cu blocul estic, şi terminând cu unificarea de succes şi paşnică a ţării în 1990, iar mai târziu – decizia fermă a Angelei Merkel de a acceptă refugiaţii sirieni în 2015. Pe scurt, germanii au stabilit standarde pentru care toate celelalte state acum îi admira.

Dar de ce Berlinul îşi riscă reputaţia atât de greu obţinută, pentru un contract (Nord Stream-2) lipsit de scrupule propus de Vladimir Putin, se întreabă Washington Post. Mai ales că piaţă energetică mondială a suferit în ultimul an o schimbare majoră, iar proiectului „Nord Stream-2” nu doar că nu mai este relevant, dar este şi un pericol real pentru unitatea europeană. Nu este clar nici de ce Barack Obama nu a întreprins aproape nicio acţiune pentru a o convinge pe Angela Merkel să nu se lase atrasă în această escrocherie a lui Putin, notează ziarul.

În ceea ce-l priveşte pe liderul rus, scopul sau este clar. Pe de o parte, el vrea să ofere venituri suplimentare corporaţiei de stat „Gazprom”, adică bugetului de stat, iar pe de altă parte – să majoreze dependenţă Europei de Vest de gazul rusesc concomitent cu o limitare a eforturilor de independenţa ale Ucrainei. În plus, cancelarul german Angela Merkel continuă să afirme că acest proiect este fezabil din punct de vedere comercial.

O contrazic economiştii. Expertul Anders Aslund, de la Consiliului Atlantic, susţine că, în ultimului deceniu, consumul de gaze naturale în UE a scăzut cu 21%, iar conducta actuală – Nord Stream – care traversează pe sub Marea Baltică este folosită doar la jumătate din capacitate. În plus, „Gazprom” nu este o companie obişnuită, ci o adevărată armă a Rusiei, pe care Kremlinul o foloseşte pentru a şantaja, ameninţă sau destabliza ţările care se află în calea obiectivelor sale geopolitice.

Desigur, Merkel nu este mânată în afacere doar de bani ci, de asemenea, de geopolitică. Mai exact, este un efort concentrat de îmbunare a lui Putin. Însă, Angela Merkel a uitat complet de solidaritatea faţă de vecinii din est ai Germaniei. De asemenea, ea încă nu a realizat că pentru Putin economia este tot un război, care este dus cu alte mijloace. Nu este surprinzător faptul că proiectul „Nord Stream-2” a fost demarat exact după ce campania militară în Ucraina a început să se împotmolească. Putin îi controlează tot mai greu pe rebelii din Donbas. Prin urmare, el are nevoie fie de o victorie în această „aventură ucraineană”, fie de o afacere bună.

Odată ce legislaţia SUA a fost schimbată, permiţând exportul de petrol, Statele Unite ale Americii ar trebui să garanteze aprovizionarea Kievului cu gaze naturale ieftine, de care SUA dispun în abundenţă, subliniază publicaţia. Iar Barack Obama, care se grăbeşte să încheie acordul comercial transatlantic cu UE, ar trebui să folosească influenţă să pe lângă Angela Merkel, pentru a se asigura că Germania va continuă să împărtăşească standarde ridicate de conduită politică şi să dea dovadă de solidaritate cu aliaţii săi. Mai exact – să abandoneze acest proiect energetic periculos din perspectiva strategică.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *