Actualitate

(Presa rusă) După alegerile anticipate Filat se va comporta ca Roșca

Scurt interviu cu Vladimir Ţesliuk, directorul agenţiei “NIKA-press”, acordat Vocii Rusiei.

“VR”: Vladimir, cum apreciaţi, într-adevăr vor fi oare împreună liberal-democraţii şi comuniştii împreună până la sfârşit – în condiţiile în care sfârşitul va veni cât se poate de repede?

Ţesliuk: Ambele partide, pe care le-aţi nominalizat dumneavoastră, se pronunţă pentru alegeri anticipate. Comuniştii au vorbit deschis despre aceasta în ultimii doi ani. Liberalii-democraţi ai lui Filat sunt reţinuţi în formulările lor şi atitudine, dar dau de înţeles că numai alegerile vor constitui ocazia care va permite politicienilor moldoveni, în particular celor care au fost odată în alianţă, să revină la acţiuni creative şi practice, îndreptate spre integrarea europeană.

Aceste două partied acum par acele structure care se pronunţă pentru schimbări positive, care vor începe, judecând după starea lor de spirit, după desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate.

“VR”: S-ar poate oare spune că alianţa lor vremelnică este un fel de prototip pentru o posibilă coaliţie de după alegeri?

Ţesliuk: În ajunul alegerilor parlamentare din 2009 s-a discutat că alianţa dintre PLDM şi PCRM este posibilă, întrucât aceste două partide niciodată nu s-au certat, niciodată nu s-au contrazis unul pe altul privind politica externă, pe alegerea cursului de politică externă, pe rezolvarea chestiunii transnistrene

Ar fi posibil ca, alegerile parlamentare anticipate să conducă, ca să zic aşa, la consultări între ambele partied, iar aceste consultări să se încheie nu printr-o declaraţie formală sau întemeierea unei alianţe, dar cu ceea ce s-a întâmplat după alegerile din anul 2005, când PCRM şi PPCD (Partidul Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca Nota Trad.) nu erau componente ale unei alianţe unitare, dar efectiv votau şi luau hotărâri de importanţă statală. O asemenea alianţă ar fi pe deplin posibilă, dar numai după alegerile parlamentare. 

via tiras.ru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *