CSI / Rusia

Presa rusă: Rusia a înmânat SUA o notă oficială privind suspendarea participării Moscovei din tratatul nuclear New START

Rusia a înmânat marți, 28 februarie, Statelor Unite o notă oficială privind suspendarea participării Moscovei la Noul Tratat de Reducere a Armelor Strategice (START), a declarat astăzi ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov pentru presa de stat rusă RIA Novosti, citată de CNN.

În notă se precizează totuși că Rusia va continua să respecte prevederile centrale ale tratatului, care includ restricții privind numărul de sisteme relevante, a declarat Riabkov, potrivit surselor citate.

„Suntem pregătiți să discutăm orice problemă care prezintă interes pentru [America], înțelegând că nu va exista o revizuire a deciziei de suspendare a START, cel puțin până când colegii americani nu își vor arăta disponibilitatea de a renunța la cursul lor ostil față de Rusia – în primul rând în legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina și în jurul ei”, a adăugat acesta.

Marți, președintele Rusiei, Vladimir Putin a semnat o lege care suspendă participarea Rusiei la START, punând în pericol ultimul pact rămas care reglementează cele mai mari două arsenale nucleare din lume.

Tratatul impune limite asupra numărului de arme nucleare cu rază de acțiune intercontinentală desfășurate pe care le pot avea atât SUA, cât și Rusia. Acesta a fost prelungit ultima dată la începutul anului 2021 pentru cinci ani, ceea ce înseamnă că cele două părți ar trebui să înceapă în curând să negocieze un alt acord de control al armelor.

Tratatul era deja în esență în pauză, deoarece Rusia a refuzat recent să își deschidă arsenalul pentru inspectori.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *