CSI / Rusia

Presa rusească: Miliardarul Prokhorov face jocul Kremlinului candidând la funcţia de preşedinte

Prokhorov, care a fost alungat în septembrie de la conducerea partidului de dreapta Pravo Delo ("Just Cause"), după un conflict cu Kremlinul, şi-a anunţat luni candidatura pentru cursa la preşedinţie. Este o "decizie tactică care vizează atenuarea tensiunilor din societate şi a protestelor stradale împotriva victoriei în masă a partidului de guvernare Rusia Unită”, a declarat o sursa apropiata Kremlinului, citat marţi de cotidianul economic Vedomosti.

Pentru expertul independent Stanislav Belkovsky, citat de Gazeta.ru, "Kremlinul înaintează oferta lui Prokhorov pentru a calma protestele şi pentru ca toată lumea să fie entuziasmată de ce băiat bun candidează la alegerile prezidenţiale".

"În timp ce unii sunt încântaţi de apariţia unui candidat care să cuprindă un vot de protest, alţii sunt siguri că este vorba un plan al Kremlinului", rezumă Kommersant.

Mikhail Prokhorov are 46 de ani, ocupă locul trei în topul celor mai bogaţi oameni din Rusia, potrivit revistei Forbes, cu 18 miliarde dolari, şi a fost propulsat în iunie, la conducerea partidului Pravo Delo cu aprobarea actualei puteri. Anunţul candidaturii sale vine după protestele fără precedent ale opoziţiei care au avut loc sâmbătă în Rusia pentru a contesta victoria parlamentară a partidului de guvernământ, la trei luni înainte de alegerile prezidenţiale, când Vladimir Putin va candida pentru un al treilea mandat de preşedinte, după altele două exercitate în perioada 2000-2008.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *