Editorial

Presa şi noul „tandem politic” Vlad Filat – Vlad Plahotniuc

Bătrânul general, teatral şi „sugestiv” ca totdeauna, nu-şi amintea numele scribului trădător şi doar învârtea mâinile în aer, răsucind degetele, sugerând că acesta are mustăţi lungi… Dacă Voronin nu-şi amintea numele fostului său adulator, eu cu atât mai mult nu mi-l pot aminti. Nu doresc să vorbesc în continuare nici despre Voronin şi cei care l-au trădat, dar nici despre Filat şi cei care încă nu l-au trădat, dar îl vor trăda; mai grav mi se pare altceva, şi anume: atâta timp cât presa se va vinde şi se va cumpăra precum fiţuica despre care vorbea Voronin, marii corupţi ai zilei pot dormi liniştiţi.

…Recent, un coleg de breaslă le reproşa „unor jurnalişti” că îşi fac „titlu de glorie prin faptul că „bat în toţi”, fără a prezenta probe”. Sunt de acord – argumentul primează şi nu e deontologic să „torni gaz pe foc” sau să critici pe cineva, inclusiv pe un lider… influent, fără probe. Dar cum să procedăm în cazul când „liderul influent”, fiind băiat foarte deştept şi abil, ştie a-şi masca atât de bine acţiunile şi a astupa urmele încât nici un Centru de… Investigaţii jurnalistice nu mai poate da de urma afacerilor sale criminale? Opt ani, lungi şi roşii, presa independentă din RM nu a avut acces la seifurile cu informaţii ale regimului comunist şi s-a hrănit mai mult cu presupuneri… De când a venit Alianţa la putere nu s-a schimbat nimic. Ca şi pe timpurile lui Voronin, presa nu are acces la afacerile întunecate ale noilor parveniţi. Toţi înţelegem foarte bine că azi se fură mai „inteligent” şi mai mult, dar, din lipsă de argumente, tăcem. Vedem cum, peste noapte, unii fac averi, realizăm că fură, dar, din lipsă de probe, tăcem. Toţi tac – şi cei care fură, şi „organele abilitate” cu lupta împotriva hoţiei… Trebuie oare să tacă şi presa, motivându-şi tăcerea prin lipsă de probe şi devotament faţă de principiile deontologice?

Indiscutabil, viziunile apocaliptice, abordările mizantropice, defentiste, sclifoseala identitară şi ideologică, căutarea de duşmani oriunde, numai nu în noi, acuzaţiile globale fără probe şi argumente de pe poziţia „toţi sunt o apă şi un pământ” nu sunt productive. Dar ce ne facem când foarte mulţi „lideri influenţi”, fiind efectiv hoţi şi găinari ordinari, îşi fac de cap în faţa ochilor noştri, dar apar la televizor ca nişte inocenţi şi modele morale, „ne dau legi, ne pun biruri, ne vorbesc filozofie”? Pe aceştia jurnaliştii nu-i pot demasca, deoarece ei sunt apăraţi, ca broasca ţestoasă, de o carapace impenetrabilă care se numeşte funcţia ocupată, partidul pe care-l reprezintă conform algoritmului, relaţii cu colegii de… algoritm politic, controlul asupra unor segmente importante de presă. Cum să procedeze în cazul dat jurnaliştii? Să tacă… deontologic din lipsă de argumente sau să semnaleze fenomenul, să-şi anunţe cel puţin frământările, suspiciunile? Sau poate e mai bine ca să procedeze ca scribul al cărui nume nu şi-l putea aminti Voronin: să-l lingă pe „liderul influent” (evident, nu gratis), iar mâine, când liderul nu va mai fi influent, să-l abandoneze şi să intre în solda următorului lider influent?

Mutatis mutandis. …Îmi amintesc cum nişte colegi de breaslă, dar şi de luptă anticomunistă, promiteau în ajunul alegerilor parlamentare din 2009 că gata! – cum debarcă regimul Voronin, ei trec în opoziţie faţă de noua putere. Ceva s-a întâmplat, căci unii dintre ei aşa şi nu s-au mai retras în opoziţie, rămânând în serviciul unora dintre foştii lideri ai opoziţiei, astăzi lideri influenţi ai Puterii. Aflându-te în tabăra puterii, nu-ţi trebuie mare coraj să scoţi… limba printre gard şi să i-o arăţi „păpuşarului”, sau să-i „combaţi adânc” pe M. Ghimpu şi Dorin Chirtoacă…

Haideţi, fraţilor, să nu ne învârtim în jurul cozii şi să începem a dansa de la sobă: după plecarea lui Voronin de la putere, singurii politicieni din R. Moldova care deţin puterea reală şi controlează tot ce mişcă în ţara asta, nu numai râul şi ramul, sunt Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc. Astăzi, în R. Moldova, Vlazii au Puterea. Aceasta înseamnă că, astăzi, în R. Moldova e cu adevărat independentă acea presă care va încerca să fie în opoziţie cu acest nou „tandem politic” din sânul AIE-2. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *