CSI / RusiaInternațional

Presă: ”Va trebui să îl arestăm”. Africa de Sud i-a cerut lui Putin să nu participe la summitul BRICS

Principalul cotidian sud-african, „Sunday Times”, relatează că autoritățile sud-africane încearcă să convingă Kremlinul să renunțe la ideea ca președintele rus Vladimir Putin să participe la summitul BRICS care va avea loc în Africa de Sud în această vară.

Motivul este mandatul de arestare emis pe numele președintelui rus de către Curtea Penală Internațională de la Haga pentru acuzații de crime de război comise în Ucraina, notează BBC.

Punerea în aplicare a deciziilor CPI este obligatorie pentru țările semnatare ale Statutului de la Roma, printre care se numără și Africa de Sud.

Comisie pentru analiza variantelor pe care le au autoritățile africane

Oficiali de rang înalt neidentificați au declarat pentru publicația citată că Pretoria se află în discuții cu Moscova, oferindu-i lui Putin să participe la summitul BRICS prin legătură video. În caz contrar, autoritățile sud-africane vor trebui să îl plaseze pe președintele rus în arest, în baza hotărârii CPI.

”Nu avem nicio opțiune de a nu-l aresta pe Putin. Dacă vine aici, va trebui să-l arestăm”, a declarat pentru ziar un purtător de cuvânt al guvernului sud-african.

Sunday Times din Africa de Sud relatează că președintele sud-african Cyril Ramaposa a numit săptămâna trecută o comisie guvernamentală specială condusă de vicepreședintele țării pentru a examina opțiunile autorităților în legătură cu emiterea unui mandat de arestare împotriva lui Putin.

Astfel, potrivit interlocutorului publicației, această comisie nu va putea găsi ”nicio opțiune care să-i permită lui Putin să vină”. ”Singura opțiune pe care o avem este ca [Putin] să participe la summit cu ajutorul echipelor sau al Zoom-ului de la Moscova”, a mai adăugat sursa.

Africa de Sud, a doua oară în această situație

Săptămâna trecută, biroul lui Ramaposa a emis o declarație potrivit căreia țara nu intenționează să se retragă din Statutul de la Roma privind înființarea și procedura Curții Penale Internaționale – contrar comentariilor făcute de însuși șeful statului.

La sfârșitul lunii martie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu a existat încă nicio decizie cu privire la participarea liderului rus la summitul de la Durban.

În 2016, autoritățile sud-africane s-au confruntat cu o problemă similară atunci când președintele sudanez Omar al-Bashir urma să participe la summitul Uniunii Africane de la Pretoria, al cărui mandat de arestare a fost emis tot de CPI.

Curtea Supremă sud-africană a decis atunci că retragerea din tratatul CPI este neconstituțională, iar țara a rămas legată de Statutul de la Roma.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *