ExterneMoldovaUE / Nato

Președina Adunării Naționale a Franței, Yaël Braun-Pivet, în Chișinău. „R. Moldova își are locul în Europa, este sortită să se alăture Franței în Uniune și vă asigur că vă voi sprijini pe această cale”

Președinta Adunării Naționale a Franței, Yaël Braun-Pivet, a transmis un mesaj de susținere a Republicii Moldova, în discursul rostit în ședința de vineri a Parlamentului Republicii Moldova.

„Moldova face parte din marea familie europeană. Țara dumneavoastră își are locul în Europa, este sortită să se alăture Franței în Uniune și vă asigur că vă voi sprijini pe această cale”, a menționat Președinta Adunării Naționale a Franței, potrivit Jurnal.md.

De asemenea, oficiala a salutat eforturile RM de integrare europeană și a accentuat faptul că Franța rămâne un susținător solid în drumul spre UE.

„Da, Republica Moldova se modernizează, se transformă, se pregătește să intre în Uniunea Europeană, iar Franța salută eforturile sale: cele pe care le-a realizat deja și cele pe care trebuie să le întreprindă pentru implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene. Evaluarea verbală recentă, din partea Comisiei, a progreselor realizate de țara dumneavoastră este, de asemenea, foarte pozitivă și eu mă bucur de acest fapt”, a adăugat Yaël Braun-Pivet.

În discursul său, Președinta Adunării Naționale a Franței s-a referit la reformele demarate de țara noastră, progresele înregistrate, dar și provocările care trebuie depășite pentru a asigura independența justiției, lupta cu corupția, consolidarea concurenței economice, administrarea finanțelor publice, cooperarea cu societatea civilă și protejarea drepturilor omului.  

De asemenea, ea a vorbit și despre provocările cu care se confruntă țara noastră în contextul războiului din Ucraina, salutând generozitatea cu care atât autoritățile, cât și poporul au găzduit și continuă să găzduiască refugiați ucraineni.

„În pofida presiunilor și a amenințărilor, în pofida șantajului și a acțiunilor de dezinformare, țara dumneavoastră a menținut cursul, apărând atât democrația în curs de dezvoltare, cât și suveranitatea sa. Nu sunteți singuri în această luptă”, a adăugat Yaël Braun-Pivet.

În discursul său, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că, prin eforturi comune, Parlamentul împreună cu Guvernul, au reușit să mențină pacea și stabilitatea, să continue implementarea reformelor, să avanseze pe drumul către Uniunea Europeană, să consolideze reziliența energetică, să îi ajute pe cei mai vulnerabili și să îmbunătățească securitatea frontierelor.

„Republica Moldova a pășit ferm pe drumul european, iar aderarea la Uniunea Europeană este un scop pe care-l vedem clar și pe care-l vom realiza neîntârziat. Așa cum a spus și Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la Summitul EPC – Aderarea Moldovei la UE nu este doar realizabilă, ci un fapt care urmează să fie împlinit”, a subliniat Igor Grosu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *