Ultima oră

Președinele Comisiei de la Veneția CRITICĂ derogările de la standardele internaţionale, prin legile votate de PLDM şi PCRM

”O astfel de prevedere este într-o contradicţie clară cu Standardele Europene în domeniul justiţiei constituţionale şi este o încălcare vădită a articolului 137 din Constituţia Republicii Moldova. Curtea Constituţională are rolul de a controla activitatea Parlamentului. Supunerea judecătorilor din cadrul acesteia să câştige «încrederea» Parlamentului, contravine totalmente cu rolul pe care îl are o Curte Constituţională”, se spune în mesaj.

Gianni Buquicchio îi recomandă ”insistent” parlamentului să nu adopte această lege şi sugerează că ar trebui examinată şi de Curtea Constituţională. ”Recomand insistent Parlamentului să nu adopte această lege. Consider că este sarcina actualei componenţe a Curţii Constituţionale să decidă constituţionalitatea acestei prevederi”.

PLDM şi PCRM au votat un proiect al comuniştilor, care prevede că ”procedura de ridicare a mandatului judecătorului pentru încălcare a jurământului sau pierdere a încrederii se iniţiază la cererea a cel puţin 25 de deputaţi, iar hotărârea se aprobă cu votul a cel puţin 2/3 din numărul deputaţilor aleşi”.

Comisia de la Veneţia reprezintă reperul cel mai înalt al analizei principiilor constituţionale din spaţul Consiliului Europei şi funcţionează ca un exemplu de moralitate şi profesionalism – repere respectate de toate statele europene. Recomandările Comisiei de la Veneţia sunt considerate a fi un sfat al celor mai bine pregătiţi experţi în legislaţie şi principii europene.
 
Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *