Politică

Președinta Maia Sandu, întâmpină la București de președintele și premierul României în marja Summitul-ui Inițiativei celor Trei Mări

Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări, se va desfășura miercuri și joi la București. Șeful Executivului de peste Prut, Marcel Ciolacu, a declarat că România a transferat recent prima tranșă, în valoare de 10 milioane de euro pentru finanțarea unor proiecte prioritare, în baza Acordului dintre Guvernele celor două țări, privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru procurarea microbuzelor școlare și alte proiecte de infrastructură. Președintele Republicii Moldova Maia Sandu, a discutat și cu președintele României, Klaus Iohannis, despre progresul integrării Republicii Moldova în UE, scrie Radio Moldova.

Aflată în România, la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări, șefa statului Maia Sandu a avut o întrevedere și cu președintele român Klaus Iohannis. Cei doi oficiali au discutat despre progresul integrării Republicii Moldova în UE, inclusiv deschiderea negocierilor de aderare și interconectările strategice.

„Foarte bună discuție cu Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în marja Summitului Inițiativei celor 3 Mări, privind progresul integrării în UE, inclusiv deschiderea negocierilor de aderare și interconectările strategice. Am felicitat Republica Moldova pentru că a devenit stat participant asociat la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări”, a menționat Iohannis.

De dimineață, președinta Maia Sandu a fost primită la Palatul Victoria de la București de premierul Marcel Ciolacu, anunță mediafax.ro.

Acesta a transmis Maiei Sandu că România susține ferm solicitarea Chișinăului de a se asocia formatului de cooperare, care vizează, între altele, identificarea modalităților concrete de a angaja Republica Moldova și Ucraina în proiecte menite să sporească gradul de interconectivitate în domeniile energiei, transporturilor și digital din regiune. De asemenea, prim-ministrul român, a reafirmat susținerea politică și în plan tehnic pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

La rândul ei, președinta R. Moldova a mulțumit României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în plan bilateral și în contextul de securitate actual, provocat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, și a evidențiat importanța continuării cooperării, mai ales în sectorul energetic, în perspectiva apropierii sezonului rece.

Summitul Inițiativei celor Trei Mări, care se desfășoară astăzi și mâine la București, întrunește reprezentanți din toate cele 12 state membre ale organizației, dar și partenerii strategici, cum ar fi Statele Unite ale Americii, Comisia Europeană și Germania, precum și o serie de invitați speciali. Tot la acest Summit, Grecia va deveni cel de-al 13-lea stat participant la Inițiativă, iar Republica Moldova și Ucraina vor avea statutul de țări asociate acestui format diplomatic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *