InternaționalUE / Nato

Președinta Ungariei îi îndeamnă pe parlamentarii ungari să ratifice aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO ”cât mai repede posibil”

Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, i-a îndemnat miercuri, 1 martie, pe parlamentarii ungari să ratifice aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO ”cât mai repede posibil”, în contextul în care deputaţii au început să dezbată moţiunile după luni de zile în care acestea au fost blocate în legislativ, informează Agerpres.

”Aceasta este o decizie complexă, cu consecinţe serioase, prin urmare o analiză atentă este necesară”, a scris Novak pe pagina sa de Facebook.

”Poziţia mea este cât de poate de clară: în actuala situaţie, aderarea Suediei şi Finlandei (la NATO) este justificată. Am încredere că Adunarea Naţională va lua o decizie înţeleaptă cât mai curând posibil!”, a îndemnat ea.

Astfel, după începerea invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie 2022, Suedia şi Finlanda au prezentat o candidatură comună pentru a deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, abandonând deceniile de nealiniere militară.

Candidatura celor două ţări nordice, care trebuie să fie acceptată în unanimitate de cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată de toate, cu excepţia Turciei şi a Ungariei.

Menționăm că parlamentarii ungari au început să dezbată această chestiune, înaintea unui vot separat pentru fiecare dintre cele două ţări între 6 şi 9 martie, a anunţat parlamentul pe site-ul său. Ulterior, termenul a fost amânat de mai multe ori din cauza unui impas legislativ, iar opoziţia a acuzat guvernul lui Viktor Orban de tergiversare.

Premierul naţionalist al Ungariei doreşte să menţină legăturile cu Moscova, în pofida războiului din Ucraina.

De asemenea, Turcia s-a arătat favorabilă intrării Finlandei în NATO, dar blochează pentru moment candidatura Suediei, cerând în schimb autorităţilor de la Stockholm să predea justiţiei turce persoane acuzate de terorism şi să interzică manifestaţii ale organizaţiilor prokurde pe care Ankara le consideră teroriste, potrivit sursei citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *