Externe

Președintele Azerbaidjanului cere retragerea Armeniei din Karabah pentru a obține pacea

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a declarat că, pentru a se ajunge la pace, Armenia trebuie să-și retragă trupele din Nagorno-Karabah.

Aliyev a declarat acest lucru la o reuniune ministerială a Biroului de Coordonare a Mișcării Nealiniate.

El a spus că Azerbaidjanul a prezentat cinci principii de bază pentru semnarea unui tratat de pace cu Armenia, bazat pe recunoașterea reciprocă a suveranității și integrității teritoriale a fiecăruia.

“Deși Armenia a fost forțată să recunoască Karabahul ca parte a Azerbaidjanului, există încă rămășițe ale forțelor armate armene pe teritoriul azer, unde sunt desfășurate temporar forțe de menținere a păcii rusești”, a declarat Aliyev.

El a subliniat că, dacă Armenia este cu adevărat interesată de realizarea păcii în regiune, forțele sale armate trebuie să părăsească complet Karabahul.

În plus, Aliyev a spus că formațiunile militare și paramilitare armene de pe teren trebuie să fie dezarmate și demobilizate.

La sfârșitul lunii mai, prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a declarat că nu există un proiect de acord de pace convenit cu Azerbaidjanul care să fie încă semnat.

În același timp, ministrul azer de externe Ceyhun Bayramov a permis semnarea unui acord de pace cu Armenia în viitorul apropiat.

Disputa teritorială dintre Azerbaidjan și Armenia se referă la teritoriul așa-numitului Nagorno-Karabah. Acesta face parte din teritoriul azer recunoscut la nivel internațional, deși, după prăbușirea URSS, armenii, care sunt majoritari acolo, l-au declarat stat independent.

În ultimele luni, prim-ministrul armean a făcut declarații repetate în care a semnalat disponibilitatea sa de a recunoaște suveranitatea azeră asupra Nagorno-Karabah.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Pe undeva e asemanator cu Transnistria. Pe armeni i-au adus rusii in Azerbaijan si cand s-au vazut acolo, ce si-au zis, al nostru sa fie acu si ne declaram si independenti. La fel si rusii din Transnistria. Ne-am vazut multi aici si sa o punem de o independenta. Buna ziua ti-am dat, belea mi-am capatat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *