Externe

Președintele belarus și kazah, în vizită la Kiev

Această întîlnire a fost urmată de întrevederea preşedintele ucrainean prooccidental cu cea a preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaev.

În paralel, o nouă rundă de negocieri între Kiev şi rebeli era aşteptată duminică la Minsk pentru a relansa procesul de pace, dar protagoniştii nu au reuşit să confirme această dată şi să avanseze alta, notează Agerpres.

Potrivit unor surse din interiorul puterii ucrainene, Aleksandr Lukaşenko, criticat de occidentali şi aliat vechi al Rusiei, dar care s-a abţinut să-i sprijine pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei, a dorit să-i ceară Kievului să-l ajute să se apropie de Europa.

Preşedintele belarus s-a declarat gata ‘să facă totul’ pentru a ajuta Ucraina să oprească conflictul armat din estul rebel în timpul întâlnirii cu omologul său prooccidental Petro Poroşenko.

‘Vom face totul pentru a fi aici pace şi linişte’, a declarat Aleksandr Lukaşenko, citat de serviciul său de presă, în timp ce conflictul armat a făcut deja peste 4.700 de morţi după ce a început în aprilie.

Germania, principal mediator european în criza ucraineană, a subliniat în mod repetat, săptămâna trecută, importanţa unei întâlniri ‘fizice’ între rebeli şi Grupul de contact compus din reprezentanţii Ucrainei, Rusiei şi OSCE.
Principalul obstacol între părțile beligerante este cererea separatiştilor ca Kievul să reia finanţarea bugetară a regiunilor separatiste, tăiată la mijlocul lunii noiembrie. Kievul cere în schimb anularea votului separatist din noiembrie în cele două republici autoproclamate.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *