Internațional

Președintele Biden și premierul britanic elogiază relațiile ”solide” dintre Londra și Washington

Preşedintele SUA, Joe Biden şi premierul Marii Britanii, Rishi Sunak au elogiat luni, 10 iulie, relaţiile ”solide” dintre Londra şi Washington, cu prilejul unei scurte întâlniri în capitala britanică, înaintea summitului NATO din Lituania la care urmează să se discute despre sprijinul pentru Ucraina, relatează Reuters și Agerpres.

Primit de Sunak la reşedinţa din Downing Street 10, Biden a salutat relaţia ”tare ca stânca” dintre cele două ţări, asigurând că nu ar mai putea întâlni ”un prieten mai apropiat şi un aliat mai bun”. La rândul său, premierul britanic a subliniat că SUA şi Marea Britanie sunt ”cei doi aliaţi cei mai fermi” din NATO.

Absenţa preşedintelui american la încoronarea regelui Charles al III-lea, în mai, şi criticile sale privind gestionarea de către Londra a situaţiei din Irlanda de Nord după Brexit au stârnit nemulţumire în Regatul Unit, dar luna trecută, cu prilejul vizitei lui Sunak la Washington, Biden a asigurat că Marea Britanie este ”cel mai apropiat aliat” al SUA.

Întâlnirea de luni survine pe de altă parte la două zile după decizia SUA de a livra Ucrainei muniţie cu dispersie, armament controversat şi interzis în numeroase ţări ale NATO.

Sâmbătă, Rishi Sunak a amintit că ţara sa este semnatară a convenţiei de la Oslo din 2008 care interzice producţia şi folosirea muniţiei cu dispersie, insistând în acelaşi timp că Londra ”va continua să contribuie la susţinerea Ucrainei”.

La circa 40 de minute după sosirea sa la Downing Street, unde a luat ceaiul cu Sunak, Biden a pornit din nou la bordul limuzinei blindate ”The Beast” către Windsor, unde urma să fie primit la ceai de regele Charles, pentru discuţii consacrate conform agendei susţinerii acţiunilor vizând protejarea mediului în state în curs de dezvoltare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *