Actualitate

Președintele CC: Parlamentul trebuie să adopte un nou Cod Electoral

Declarația a fost făcută la conferința „Alegeri Prezidențiale în Republica Moldova 2016: analiză, concluzii, recomandări și pași de urmat”, organizată de către Comisia Electorală Centrală și Consiliul Europei, scrie IPN.

Alexandru Tănase a precizat că au fost expediate către Parlament mai multe solicitări, în care Curtea a cerut reglementarea diferențiată a procedurilor de examinare a contestațiilor în cazul desfășurării a două tururi de scrutin, inclusiv a contestațiilor formulate în ziua alegerilor.

Curtea Constituțională a mai solicitat introducerea criteriilor suplimentare referitoare la stabilirea numărului secțiilor de votare și buletinelor de vot peste hotare, precum și alte tipuri de înlesniri pentru alegătorii din diasporă precum: două zile de vot sau votul electronic.

În adresele expediate Parlamentului, Curtea a cerut introducerea reglementărilor exprese în Codul Penal pentru incriminarea coruperii alegătorilor în cadrul alegerilor prezidenţiale și necesitatea introducerii mecanismelor de sancționare promptă şi imediată a oricărei tentative de implicare a cultelor religioase în campaniile electorale.

„Republica Moldova este un stat laic, iar implicarea cultelor religioase în campanii nu poate fi acceptată. Sunt necesare sancțiuni precum suspendarea activității cultelor care se implică politic”, a menționat Alexandru Tănase.

De asemenea, Curtea a cerut modificarea legislației cu privire la răspunderea radiodifuzorilor în perioada campaniilor electorale şi instituirii de către Parlament a unor instrumente eficiente de sancționare, cum ar fi suspendarea dreptului de emisie pentru întreaga perioadă a campaniei electorale, pentru acele instituții media care încalcă obligaţia de imparţialitate în perioada electorală.

Parlamentul are la dispoziție trei luni pentru a soluționa Adresele expediate de către Curtea Constituțională. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *