Externe

Președintele ceh spune că țara sa se află într-un război informațional cu Rusia

Președintele ceh Petr Pavel a declarat că țara sa este implicată într-un război informațional cu Rusia.

El a făcut această afirmație în discursul său de deschidere la conferința “Media and Ukraine”, care a avut loc la Praga

Organizatorul conferinței, Radio Cehia, a fost ținta unui atac masiv al hackerilor în ziua evenimentului, site-ul fiind inaccesibil încă de joi dimineață. Radio Cehia a declarat că atacul cibernetic pare să fi fost efectuat chiar asupra conferinței.

Republica Cehă poartă un război informațional cu Rusia, nu unul convențional, a declarat Pavel la conferință, adăugând că bazele războiului Rusiei în Ucraina au fost puse în spațiul informațional cu mult înainte de invazie.

Într-adevăr, prima țintă a agresorilor militari în timp de război este informația, deoarece separarea oamenilor de adevăr îi ajută pe agresori să câștige, a adăugat președintele ceh.

Joi a fost o zi plină pentru hackeri, întrucât site-ul Ministerului ceh de Externe a fost, de asemenea, supus unui atac DDoS de către grupul de hackeri pro-Kremlin NoName în cursul zilei. Atacurile DDoS constau în redirecționarea unor cantități mari de trafic de internet către site-uri web, supraîncărcând serverele acestora și provocând blocarea lor.

Grupul de hackeri a declarat că atacul a fost legat de un raport al Ministerului de Externe publicat miercuri, care cerea o schimbare în relațiile cu Rusia. “Politica cehă față de Rusia în următoarele luni se va concentra pe modul în care să contribuim la victoria Ucrainei în războiul cu Rusia și pe modul în care să contribuim la izolarea internațională a Rusiei”, a declarat ministrul de externe Jan Lipavski la lansarea raportului.

“Vom continua să ne consolidăm capacitatea de a contracara acțiunile hibride ale Rusiei. Vrem să continuăm să limităm contactele cu Rusia doar la un nivel de bază, în domenii clar definite. Vom sprijini societatea civilă rusă și apărătorii drepturilor omului”, a adăugat el.

Hackerii din grupul NoName au mai spus pe contul lor de Telegram că au atacat site-urile web ale stației de autobuz Praga-Florența, ale Companiei de Transport Public din Praga și ale serviciului mojeID, care este folosit pentru autentificarea utilizatorilor în diverse servicii de internet.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *