Externe

Președintele Cehiei, fost aliat al lui Putin, și-a dat acordul ca aproximativ o sută de cehi să meargă să lupte în Ucraina

Fiind recunoscut pentru poziţia sa pro-rusă puternică din trecut, Zeman şi-a schimbat atitudinea după invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie.

La scurt timp după aceea, el l-a calificat drept ”nebun” pe aliatul său vechi, Vladimir Putin.

„Miercuri, el a semnat, la cererea lor, o decizie prin care aprobă intrarea în forţele ucrainene a 103 cetăţeni”, a precizat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Jiri Ovcacek.

Astfel, de la începutul războiului, combatanţi străini de diferite naţionalităţi luptă alături de trupele ucrainene în urma unui apel lansat de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Decizia preşedintelui ceh a fost aprobată de premierul Petr Fiala.

Cehia a trimis ajutor militar în Ucraina, în valoare de 118 milioane de euro

Cei doi oameni politici au convenit în luna martie să nu îi pedepsească pe cehii care merg să lupte în război alături de trupele ucrainene. Legile din Cehia le interzic cetăţenilor acestei ţări să lupte în străinătate.

Guvernul lui Fiala a furnizat de asemenea Ucrainei un ajutor militar de circa trei miliarde de coroane (118 milioane de euro).

Sursa: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *