CSI / RusiaRăzboiUcraina

Președintele Columbiei acuză Rusia că „încalcă” legile războiului, după ce trei columbieni au fost răniți în atacul asupra pizzeriei din orașul Kramatorsk

Preşedintele columbian, Gustavo Petro, a acuzat miercuri, 29 iunie, Rusia că a „încălcat” legile războiului, după bombardarea unui restaurant în estul Ucrainei, o lovitură care a făcut 12 morţi şi 60 de răniţi, printre care celebrul scriitor columbian Hector Abad, notează AFP, citată de Agerpres.

„Rusia a atacat trei civili columbieni lipsiţi de apărare. Făcând acest lucru, ea a încălcat protocoalele războiului”, a denunţat pe pagina sa de Twitter preşedintele de stânga.

De asemenea, Gustavo Petro a ordonat guvernului său să adreseze Rusiei o „notă diplomatică de protest” în urma bombardamentului şi a declarat că speră ca cei trei columbieni răniţi uşor în lovitură să se întoarcă acasă „teferi şi nevătămaţi”.

La rândul său, Ministerul columbian de Externe „a condamnat ferm acest atac inacceptabil împotriva unei ţinte civile”.

Într-un comunicat, acesta şi-a exprimat „solidaritatea” cu toate victimele loviturii, în special cu columbienii prezenţi la faţa locului: scriitorul de renume internaţional Hector Abad, autorul romanului „Suntem deja uitarea ce vom fi”, Sergio Jaramillo, politician columbian care a fost unul dintre principalii negociatori ai acordului de pace semnat în 2016 cu gherilele marxiste FARC, şi jurnalista Catalina Gomez, corespondentă în Ucraina pentru mai multe media de limbă spaniolă, printre care France 24 în spaniolă, potrivit sursei citate.

Este prima dată când preşedintele Petro critică public şi în termeni atât de clari invazia rusă a Ucrainei.

Aliniat cu majoritatea guvernelor de stânga din America Latină, Petro s-a pronunţat până în prezent în favoarea unei „soluţii paşnice” în Ucraina şi împotriva livrării de arme Kievului, o prudenţă care contrastează cu alte angajamente internaţionale în favoarea „progresului”, „schimbării” sau chiar a încălzirii globale.

Menționăm că lovitura de la Kramatorsk a distrus restaurantul Ria Pizza, un local din centrul oraşului apreciat de jurnalişti, lucrători umanitari şi soldaţi. Media ucrainene au evocat prezenţa unor instructori militari străini în oraş. În urma bombardamentului, cel puţin 10 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte aproximativ 60 au fost rănite, potrivit rezultatelor autorităţilor locale.

Astfel, potrivit guvernatorului regiunii ucrainene Doneţk, Pavlo Kirilenko, în restaurant „erau în principal civili” în momentul loviturii.

Un important nod feroviar, Kramatorsk găzduieşte instalaţii militare şi este, de facto, capitală regională după ce oraşele Doneţk şi Lugansk au fost ocupate de separatiştii pro-ruşi susţinuţi de Moscova în 2014.

Menționăm că oraşul a fost vizat în mod repetat de bombardamentele ruseşti. Cel mai mortal a fost cel asupra gării, în luna aprilie 2022, soldat cu 61 de morţi şi peste 160 de răniţi din cei aproximativ 4.000 de civili aflaţi aşteptând trenul pentru a părăsi oraşul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Dar columbienii aia ce cautau pe acolo ?
    Presarau prafuri pe Pizza ?
    Intreb si eu pentru un prieten din Moskova care e interesat .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *