Externe

Președintele Comisiei Europene se deplasează la Kiev pentru a discuta despre noile măsuri de susținere a Ucrainei

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat joi, 19 ianuarie, că este ”în drum spre Kiev”, unde va discuta despre noile măsuri de susţinere a Ucrainei cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a cerut accelerarea livrărilor de armament, informează AFP și Agerpres.

Astfel, cei doi lideri vor discuta ”despre măsuri concrete (…) pentru a se asigura ca (Ucraina) să fie mai puternică”, a declarat șeful Consiliului European într-un mesaj video postat pe pagina sa de Twitter.

Aliaţi din cadrul NATO au promis Kievului ”un sprijin sporit cu arme mai grele şi mai moderne” pentru a contracara ofensiva Rusiei.

”Ucrainenii luptă pentru pământul lor, pentru viitorul copiilor lor. Însă ei luptă de asemenea pentru valorile noastre europene comune de pace şi de prosperitate. Ei au nevoie de sprijinul nostru şi îl merită”, a declarat preşedintele Consiliului European care reprezintă cele 27 de state membre ale UE.

De asemenea, el a precizat că va discuta la Kiev şi cu prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal, precum şi cu membri ai parlamentului ucrainean.

Această vizită intervine în ajunul unei reuniuni la Ramstein (Germania) a grupului de contact pentru Ucraina, ce reuneşte circa 50 de ţări în frunte cu SUA. Discuţiile vor viza coordonarea ajutorului pentru Ucraina şi în special furnizarea de blindate grele şi de sisteme moderne de apărare antiaeriană, potrivit sursei citate.

Menționăm că Regatul Unit a promis deja 14 tancuri grele Challenger 2, iar Polonia s-a declarat gata să trimită 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană, dacă Berlinul autorizează re-exportarea lor spre Ucraina.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz este supus tot mai mult presiunilor de a autoriza trimiterea de tancuri Leopard 2, aflate în dotarea mai multor armate din ţări membre ale NATO, notează AFP.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *