UE / Nato

Președintele Consiliului European a avut o întrevedere cu Erdogan pentru îmbunătățirea relațiilor

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a avut o întrevedere la summitul NATO de la Vilnius cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în cadrul acordului cu care, în vederea deblocării aderării Suediei la Alianța Nord-Atlantică, Stockholm va asista Ankara în apropierea sa de UE.

Discuțiile cu șeful statului turc au fost relatate de Charles Michel pe Twitter, calificând întâlnirea drept “bună”.

“Am discutat despre viitoarele oportunități de a readuce cooperarea UE-Turcia în prim-plan și de a revitaliza relațiile noastre”, a declarat președintele Consiliului European.

Michel a declarat că Consiliul European l-a invitat pe Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, și Comisia Europeană să prezinte un raport pentru “o strategie și perspective suplimentare”.

“A apreciat rolul central jucat de Turcia în medierea și securizarea Inițiativei privind Marea Neagră pentru cereale. Am discutat, de asemenea, despre aderarea Suediei la NATO, având în vedere și îmbunătățirea relațiilor dintre UE și Turcia”, a rezumat Michel.

Cu o zi înainte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Suedia, în calitate de membru al UE, a fost de acord să sprijine în mod activ eforturile Turciei de a relansa procesul de aderare la UE și să contribuie la modernizarea uniunii vamale Turcia-UE și la liberalizarea vizelor.

Înainte de aceasta, secretarul general al NATO a declarat că Turcia a fost de acord să aprobe aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică “cât mai curând posibil”. Astfel, Suedia ar trebui să devină în curând cel de-al 32-lea membru al NATO.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *