CSI / RusiaUE / Nato

Președintele Consiliului European face apel la China să convingă Rusia să respecte dreptul internațional

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a încurajat sâmbătă China ”să-şi utilizeze toate mijloacele” pentru a convinge Rusia să respecte dreptul internaţional, cu câteva zile înainte de summitul G20, dominat de consecinţele conflictului în Ucraina, relatează AFP și Agerpres.

”Încurajăm autorităţile chineze să utilizeze toate mijloacele aflate în posesia lor pentru a convinge Rusia să respecte frontierele recunoscute internaţional, să respecte suveranitatea Ucrainei”, a declarat el.

Charles Michel s-a exprimat astfel de la Phnom Penh, unde se întâlneşte sâmbătă şi duminică cu lideri ai Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), reuniţi într-un summit, potrivit surselor citate.

Apoi, el urmează să plece spre insula indoneziană Bali pentru a asista la G20, alături în special de preşedintele chinez Xi Jinping.

”Este important în acest moment brutal al istoriei umane să existe cooperare internaţională şi G20 va fi o altă ocazie de a ne privi ochi în ochi”, a asigurat Charles Michel.

”Noi toţi ţinem să ne înţelegem cu ţări care nu au exact aceleaşi regimuri politice, dar care cred că cel puţin dreptul internaţional trebuie să fie protejat”, a declarat Michel.

Relaţiile între China şi UE s-au deteriorat după impunerea sancţiunilor, de ambele părţi, cu privire la acuzaţii de încălcări ale drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina în luna februarie, liderii Uniunii Europene au cerut în mai multe rânduri Beijingului să condamne public acţiunile Rusiei, însă fără succes până în prezent.

UE consideră China drept un ”partener, concurent economic şi rival sistemic”, potrivit unei formulări adoptate în 2019.

Legăturile comerciale rămân puternice între ele, imaginea Germaniei al cărei cancelar a fost la sfârşitul lunii octombrie primul conducător din G7 care s-a deplasat în China după declanşarea pandemiei, relatează AFP.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *