UE / Nato

Președintele Consiliului European: Răul este din nou aici (în Europa), iar cel mai bine cunoaște acest lucru președintele Ucrainei

"Am citit că răul a devenit banal, că răul este din nou aici (în Europa), iar cel mai bine cunoaște acest lucru președintele Ucrainei, Petro Poroșenko", a spus Tusk, la Gdansk. Donald Tusk, care înainte a condus guvernul Poloniei, a constatat că în ultima vreme în discuțiile din Europa a început să fie abordată tot mai des tema "războiului, morții, sângelui" și a subliniat că este imposibil de prevăzut ce poate aduce viitorul.

Cu toate acestea, Donald Tusk și-a exprimat convingerea că de data aceasta Europa va putea duce o altfel de politică decât cea din ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial. "Cred cu tărie că Europa poate fi, altfel decât în 1939, responsabilă, că europenii se pot simți responsabili pentru întregul continent european, nu doar pentru popoarele lor", a spus Tusk.

Președintele Consiliului European a atras atenția că și politicienii europeni conștientizează consecințele acțiunilor lor, remarcând că puțini sunt cei care se vor duce la parada organizată de Moscova la 9 mai, de Ziua Victoriei. "Am început să ne gândim la ce victorie se gândește pe viitor organizatorul paradei", a subliniat Donald Tusk.

Tusk și-a exprimat convingerea că Europa poate fi puternică și ea trebuie tratată cu respect. "După întâlnirea de azi, am mai multă încredere că Europa este responsabilă și puternică", a adăugat Tusk.

Polonia a marcat joi 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și începutul celor 45 de ani de dominație sovietică în Europa de Est. Președintele polonez Bronislaw Komorowski a invitat la Gdansk, locul unde a luat naștere mișcarea sindicală Solidaritatea, mai mulți lideri politici pentru o întâlnire ce a avut loc în seara zilei de joi, după o ceremonie la Westerplatte, unde la 1 septembrie 1939 erau trase primele lovituri de tun.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *