Ultima oră

Preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi a demisionat din partidul lui Ianukovici

Găiniceru a declarat, vineri, că, în condiţiile în care în ultimele zile la Kiev şi în alte regiuni din Ucraina situaţia social-politică s-a agravat, a decis să demisioneze din Partidul Regiunilor pentru a preveni incidente în regiunea Cernăuţi şi pentru asigurarea durabilităţii Consiliului Regional Cernăuţi.

El a subliniat că pe teritoriul Bucovinei nu trebuie să existe nici o confruntare, iar Consiliul Regional Cernăuţi va continua să lucreze în interesul alegătorilor şi în beneficiul locuitorilor regiunii.

"Dorim ca situaţia să se liniştească şi să intrăm în normalitate", a spus preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, apreciind că acordul la care au ajuns preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi partidele din opoziţie ar trebui să fie o bază pentru îmbunătăţirea situaţiei.

Guvernatorul Administraţiei de Stat a regiunii Cernăuţi, Mihail Papiev, a demisionat miercuri din funcţie, iar joi secretarul oraşului Cernăuţi, Vitali Myhailişyn, care îndeplineşte atribuţiile de primar, a fost înlocuit din funcţie.

Consiliul Regional Cernăuţi a decis, miercuri seară, în urma unei şedinţe extraordinare, interzicerea pe teritoriul regiunii a activităţii Partidului Regiunilor şi a Partidului Comunist, dar a adoptat şi hotărâri privind transmiterea puterii Consiliului Regional Cernăuţi către Consiliului Poporului din regiune, dar şi de neaplicare pe teritoriul regiunii a decretelor preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, şi au cerut demisia acestuia.

Mai mult, deputaţii din Consiliul Regional au decis interzicerea părăsirii regiunii de către toţi reprezentanţii structurilor de forţe care sunt dislocate în regiune.

Consiliul Regional Cernăuţi a mai adoptat o declaraţie către consiliile din Ucraina în care solicită acestora să nu permită federalizarea ţării şi pierderi teritoriale.

Preşedintele Viktor Ianukovici şi reprezentanţii opoziţiei au semnat vineri, în prezenţa mediatorilor europeni, un acord de ieşire din criza din Ucraina, relata un jurnalist AFP.

Acest acord prevede concesii majore faţă de opoziţie, inclusiv alegeri prezidenţiale anticipate, formarea unui guvern de coaliţie şi o reformă constituţională. Acordul a fost obţinut în urma unor violenţe care s-au soldat cu 80 de morţi, începând de marţi, la Kiev.

Sursa: RL.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *