Sport

Președintele Federației Internaționale de Atletism a recunoscut că a luat mită de la ruși

În această toamnă, Diack, 82 de ani, a fost inculpat pentru corupție pasivă și spălare de bani sub formă agravată. El este acuzat că ar fi primit sume de bani pentru a acoperi practicile dopante din atletismul rus. Diack a fost acuzat că ar fi primit bani pentru a acoperi practicile dopante din atletismul rus.

Diack le-a explicat anchetatorilor procedura care i-a permis să primească sume importante din partea federației ruse de atletism.

Diack dorea să se opună lui Abdoulaye Wade, președintele Senegalului, la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2012. El avea nevoie de bani "pentru a închiria vehiculele, sălile de întâlnire, pentru a fabrica afișe în toate satele și cartierele orașului".

În același moment s-a pus problema atleților ruși cu pașapoarte biologice anormale, amenințați deci de suspendare pentru dopaj. Împreună cu Habib Cissé, consilierul său juridic, și Gabriel Dollé, responsabilul departamentului medical și antidoping al IAAF, ambii inculpați pentru "corupție pasivă”, Lamine Diack a acoperit practicile dopante și a amânat suspendările, în schimbul banilor.

„(Valentin) Balahnicev (președintele federației ruse de atletism) este cel care a organizat toate acestea", a afirmat Diack.

„Papa Massata Diack (unul din fiii lui Lamine Diack) s-a ocupat de finanțare împreună cu Balahnicev. (…) Când am cerut un ajutor din partea lui Balahnicev, i-am spus că pentru a câștiga alegerile, mi-ar trebui în jur de 1,5 milioane de euro. (…) Mi-a spus: ‘Vom încerca să-i găsim, nu e nicio problemă’", a declarat el.

Valentin Balahnicev a dezmințit aceste afirmații, tot în Le Monde: "Nici eu, nici federația nu am fost implicați într-o asemenea discuție
sau afacere cu dl. Diack. Acest tip de business nu ne interesează și nu este în puterea noastră. Nu ne putem amesteca în afacerile interne ale Senegalului".

În 2012, Abdoulaye Wade a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Macky Sall.

Legat de suspendarea atleților ruși, Lamine Diack a recunoscut că IAAF negocia în același moment pentru drepturile sale de sponsorizare, mai ales cu două companii rusești, televiziunea RTR și banca publică VTB.

„Trebuia amânată suspendarea (…) după Campionatele Mondiale din 2013", organizate la Moscova, a spus Diack.

Pentru ca pașapoartele dubioase să fie examinate cât mai târziu, Lamine Diack s-a întâlnit cu Gabriel Dollé în ianuarie 2012 la Monaco, a recunoscut medicul francez. "Am acceptat să încetinesc procedura privind" cazul de dopaj al maratonistei Lilia Șobuhova, a povestit medicul.

Potrivit Le Monde, Dollé a primit inițial 50.000 de euro, apoi 140.000 de euro (din care 90.000 din mâinile lui Lamine Diack).

Papa Massata Diack este în continuare căutat de anchetatori. 

Sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *