Actualitate

Președintele Franței, Emmanuel Macron, vine în Republica Moldova

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, vine mâine, la orele prânzului, într-o vizită de lucru, la Chişinău. Liderul francez va fi primit de șefa statului Maia Sandu, cu care a dezvoltat “o relaţie de încredere” după ce a primit-o de trei ori la Paris din februarie 2021.

Este primul preşedinte francez care vizitează această ţară de la Jacques Chirac în 1998, Emmanuel Macron, alături de Catherine Colonna, va exprima “sprijinul (Franţei) în cel mai direct mod posibil” pentru această fostă republică sovietică, afectată în mod deosebit de invazia rusă a Ucrainei, cu care are o frontieră comună.

Amintim că Republica Moldova şi-a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie, la fel ca Ucraina (28 februarie) şi Georgia (3 martie). O cerere asupra căreia Comisia Europeană va decide în zilele următoare înainte de a fi discutată la summitul european din 23 şi 24 iunie de la Bruxelles.

În cursul vizitei sale la Paris în mai, preşedinta Maia Sandu a salutat public “iniţiativa” lansată de Emmanuel Macron de a crea o comunitate politică europeană, despre care a spus că va permite ţării sale “să accelereze” intrarea în UE.

„Înţelegem că aderarea este un proces lung şi complex, care necesită mult efort şi multă muncă. Nu căutăm o scurtătură pe această cale”, a explicat ea.

Sursa: Știrileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *