UE / Nato

Preşedintele georgian a cerut UE să continue procesul de extindere către est

Margvelaşvili s-a exprimat înaintea unui summit crucial care va avea loc la Riga, joi şi vineri, şi care va fi consacrat Parteneriatului Estic, lansat de Bruxelles în 2009, pentru a apropia de UE şase foste republici sovietice: Ucraina, Belarus, Republica Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan.

"Principalii lideri ai UE mi-au dat asigurări clare asupra faptului că nu există veto-ul informal al Rusiei faţă de voinţa Georgiei de a se alătura Europei", a explicat pentru AFP preşedintele georgian în cursul unui interviu.

"Din nefericire, Rusia, prin agresiunea sa în Ucraina, a reuşit o vreme să încetinească programul de integrare al Parteneriatului Estic", a continuat el.

Întrebarea majoră care va fi discutată la summitul de două zile prevăzut în capitala letonă va fi cum să împace programul de integrare pentru fostele republici sovietice cu relaţiile glaciale dintre UE şi Rusia.

Anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea în martie 2014 şi presupusa susţinere adusă de Moscova separatiştilor proruşi din estul Ucrainei a provocat cea mai gravă criză în relaţiile dintre Moscova şi Occident de la încheierea Războiului Rece.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *