Economie Mondială

Președintele georgian i-a retras cetăţenia fostului preşedinte Mihail Saakașvili

„Pe 4 decembrie 2015, președintele Giorgi Margvelashvili în conformitate cu legea „Cu privire la cetățenia Georgiei”, a semnat un decret privind încetarea cetățeniei lui Mikheil Saakashvili în legătură cu adoptarea cetățeniei unui alt stat”, – a declarat serviciul de presă.

Saakașvili a fost președinte al Georgiei din ianuarie 2004. El a părăsit țara la mijlocul lunii noiembrie 2013, cu câteva zile înainte de expirarea mandatului şi înainte de preluare functiei de catre Margvelashvili (17 noiembrie). După ce a părăsit Georgia, el a trăit în Statele Unite și Ucraina. La începutul anului 2015 a fost numit șef al Consiliului Internațional al Reformelor din Ucraina. În luna mai, lui Saakașvili i-a fost acordata cetățenia ucraineană, iar pe 30 mai acesta a fost numit guvernator al regiunii Odesa.

Procedura de anulare a cetățeniei ex-președintelui a fost lansata în toamna acestui an. Pe 30 octombrie, Tea Tsulukiani, ministrul Justiției din Georgia, a spus că motivul pentru această decizie este adoptarea cetățenia Ucrainei de catre Saakașvili.

Între timp, Saakașvili este convins că problema retargerii cetățenie georgiene este de natura politica. „În Ucraina există mulți georgieni care au primit cetățenie ucraineană si impotriva lor nu au fost luate astfel de măsuri”, – a spus el. Potrivit lui Saakașvili, autoritățile georgiene au luat decizia asta pentru a preveni participarea sa la viitoarele alegeri din țară.

„Se tem de mine acolo (în Georgia). Le este frică de libertatea de exprimare, de aceea încearcă să inchida canalul „Rustavi-2″. De asemnea, vor să mă priveze de posibilitatea de a participa la următoarele alegeri din luna octombrie a anului viitor, desi nu am spus că vreau sa particip”, – a adăugat el.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *