CSI / Rusia

Președintele Germaniei boicotează Jocurile Olimpice de la Soci: Decizia divizează presa germană

Numeroși editorialiști îi reproșează o lipsă de claritate în intențiile sale, constată Courrier International, care face o trecere în revistă a comentariilor apărute în presa germană pe marginea acestui subiect. 

Decizia președintelui republicii federale germane de a nu veni la JO de la Soci a fost făcută publică de purtătorul de cuvânt al guvernului rus. În acest fel fostul disident est-german intenționează să protesteze împotriva violării drepturilor omului în Rusia, crede Der Spiegel, care precizează că Joachim Gauck îi va întâmpina totuși pe atleții germani la întoarcerea acestor la Munchen, în data de 24 februarie, fapt care demonstrează interesul președintelui pentru JO în general.

Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, Gauck este primul șef de stat care a făcut un astfel de anunț. Cu toate acestea, cotidianul german se îndoiește de faptul că președintele german va fi considerat de ruși un tip ‘arogant ce dă lecții’, deoarece Gauck nu a dorit să se exprime public pe marginea subiectului. Mult mai bine ar fi fost dacă el s-ar fi dus la Soci, pentru a-și spune punctul de vedere chiar la fața locului, în fața camerelor de filmat, opinează cotidianul german.

Dimpotrivă, Sueddeutsche Zeitung subliniază că gestul președintelui german ‘este o dovadă de libertate’ și că Joachim Gauck ‘acționează după cum îi dictează conștiința’. Chiar dacă, după cum recunoaște cotidianul, mulți ruși se vor întreba: ‘Cine-i Joachim Gauck?’. Totuși, acest boicot are o importantă miză politică, deoarece Germania a fost adesea considerată o referință în ceea ce privește relațiile cu Rusia. ‘Toată Europa așteaptă de ceva vreme un semnal de la guvernul german, pentru a vedea ce politică să adopte față de Kremlin’, comentează publicația sud-germană.

Sau poate că Joachim Gauck și cancelarul federal Angela Merkel și-au împărțit rolurile, după cum insinuează o analiză din Die Welt. ‘Fiecare cu misiunea sa’, comentează cotidianul, precizând că președintele ar avea menirea să trimită semnale puternice din punct de vedere moral, în timp ce cancelarul federal vine cu un plan concret de acțiune. De asemenea, în acest caz, Berlinul trebuie să se gândească și la perioada post-Soci: Germania are nevoie de Rusia atunci când vine vorba de criza siriană, de comerț sau de Coreea de Nord, conchide Die Welt.

La unison cu Joachim Gauck, și vicepreședintele Comisiei Europene (CE), Viviane Reding, a anunțat, pe contul său de pe Twitter, că nu se va duce la JO de la Soci, exprimându-și astfel dezacordul cu soarta rezervată în Rusia minorităților.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *