Internațional

Președintele Kazahstanului a dizolvat Parlamentul și a convocat alegeri ligislative anticipate pentru 19 martie

Joi, 19 ianuarie, preşedintele Kazahstanului, Kasâm-Jomart Tokaev, a dizolvat camera inferioară a Parlamentului celei mai mari ţări din Asia Centrală şi a convocat alegeri legislative anticipate pentru data de 19 martie, informează AFP și Agerpres.

”Am decis să dizolv a şaptea legislatură a Majilis-ului Parlamentului Republicii Kazahstan şi să fixez alegeri anticipate (…) pentru 19 martie 2023”, indică un decret prezidenţial semnat de Tokaev.

De asemenea, şeful statului kazah a dizolvat parlamentele locale, ai căror deputaţi sunt aleşi prin sufragiu universal.

Aceste decizii se încadrează în reforma constituţională din iunie 2022, iniţiată pentru a face o schimbare de paradigmă faţă de cele trei decenii ale regimului preşedintelui Nursultan Nazarbaev, care a demisionat în 2019.

Într-un mesaj adresat populaţiei kazahe publicat pe website-ul preşedinţiei, Tokaev şi-a exprimat speranţa că alegerile anticipate de pe 19 martie ”vor da un nou elan modernizării” începute anul trecut în Kazahstan.

Situată la răscrucea unor importante rute comerciale, Kazahstanul a căzut în haos în ianuarie 2022.

Manifestaţiile antiguvernamentale izbucnite au degenerat în violenţe, înainte de a fi reprimate brutale. Bilanţul oficial al evenimentelor a fost 238 de morţi.

La finalul lunii noiembrie, Kasâm-Jomart Tokaev a fost reales fără surpriză în funcţia de preşedinte, cu peste 80% din voturi, după un scrutin criticat pentru absenţa concurenţei.

În campanie, Tokaev şi-a promovat proiectul vizând crearea unui ”Nou Kazahstan”, mai corect şi cu mai puţine inegalităţi. Însă dificultăţile economice şi reflexele autoritare persistă.

După realegerea sa, el a promis deschiderea unei ”noi ere unde toate instituţiile principale ale puterii vor fi reformate”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *