Actualitate

Președintele Letoniei: Am avertizat că este periculos să depindem de gazul și petrolul din Rusia. Dar unele țări au decis că este mai profitabil să cumpere din Rusia. Acum plătim prețul

Lumea occidentală, unii politicieni și unele părți ale acestei societăți au uitat că există o altă parte a globului, există alte puteri, alte societăți care gândesc foarte diferit. Viziunile occidentale nu sunt singurele din lume… Prima confruntare a fost cu islamismul din Iran și cu jihadismul. Și iată ce face Rusia acum. Occidentul a făcut anumite greșeli prin faptul că nu a acordat suficientă atenție ideologiilor alternative înapoiate“, a spus el.

Președintele leton consideră că Occidentul plătește acum prețul “pentru acest eșec”.

“De exemplu, Statele Baltice și Polonia au spus întotdeauna că este periculos să depindă de gazul și petrolul rusesc. Dar, din cauza beneficiilor financiare, unele țări (Germania – n. red) au decis că este mai ieftin să cumpere gaz și petrol din Rusia. Acum plătim prețul pentru aceste decizii proaste. Ucrainenii plătesc, la fel ca și noi, în Europa și în Occident în general. Nu trebuie să repetăm aceste greșeli“, a spus Levits.

El afirmă că “trebuie să fim realiști”.

“Iar realitatea este că Rusia este o țară agresivă. Ideologia rusă este agresivă. Și aș spune că leadershipul personal nu este atât de important. În afară de [președintele rus Vladimir] Putin, ar putea exista și alte fețe. Ceea ce este important este că ideologia este încă acolo. Și chiar dacă ideologia dispare, ceea ce sunt sigur că va dispărea la un moment dat, pentru că este atât de învechită, atât de ridicolă, încât trebuie să dispară, dar nu putem spune când… Și astfel, evaluarea realistă a situației este că există o țară agresivă și trebuie să ne apărăm și să ajutăm Ucraina”, a explicat Levits.

Potrivit președintelui leton, “aceasta este o viziune realistă și din ce în ce mai mulți oameni, majoritatea națiunilor occidentale, ajung la această concluzie după o experiență atât de tragică, în special pentru Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *