Internațional

Președintele Letoniei, după ce a vizitat Ucraina: „Aș spune că este vorba de genocid”

Președintele Letoniei, Egils Levits a declarat că comportamentul trupelor ruse în Ucraina sunt egale cu un genocid, după ce a revenit dintr-o vizită în Ucraina, potrivit DPA.

Joi seara, într-o declaraţie făcută la Riga, Levits s-a referit la ce a văzut personal în timpul unei vizite alături de preşedinţii Poloniei, Andrzej Duda, Estoniei, Alar Karis, şi Lituaniei, Gitanas Nauseda.

„Aş spune că este vorba de genocid”, a declarat Levits, fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, adăugând că această chestiune ar putea fi rezolvată juridic de una din instanţele internaţionale.

Preşedinţii celor patru ţări, membre ale UE şi NATO, au călătorit cu trenul la Kiev, în semn de solidaritate cu eforturile Ucrainei de a contracara invazia rusă.

Înainte de a se întâlni, miercuri, cu liderul de la Kiev, ei au vizitat câteva zone puternic avariate din jurul Kievului, scrie Agerpres. Priveliştea cu suburbiile Kievului distruse de atacuri aeriene şi cu rachete „a produs o emoţie puternică”, a declarat Levits.

„Se putea vedea că trupele ruse au acţionat cu cruzime extremă pentru a omorî cât mai mulţi civili posibil”, a adăugat el.

Discuţiile cu Zelenski s-au concentrat pe asistenţa pentru Ucraina. „Ucraina are nevoie de arme, acum. Şi nu doar arme uşoare, ci şi armament greu”, a declarat oficialul letonian.

Totodată, șefii de stat au discutat şi despre ajutorul economic şi financiar, inclusiv posibilitatea de a exporta cereale din Ucraina prin porturile baltice şi poloneze, a mai adăugat el.

Parlamentul ucrainean a votat deja joi o rezoluţie care califică drept „genocid” acţiunile armatei ruse în Ucraina.

„Acţiunile comise de forţele armate ale Federaţiei Ruse reprezintă nu doar crimă de agresiune, ci urmăresc distrugerea într-un mod sistematic şi consecvent a poporului ucrainean”.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *