ActualitateExterne

Președintele Lukoil și-a dat demisia. Luna trecută Alekperov ceruse încetarea rapidă a războiului din Ucraina

Preşedintele grupului petrolier rus Lukoil, Vagit Alekperov, și-a dat demisia, a anunţat joi al doilea mare producător de petrol din Rusia, după ce la începutul lunii martie Alekperov a făcut un apel pentru oprirea imediată a ofensivei ruseşti în Ucraina.

„Preşedintele Consiliului de Administraţie al Lukoil, Vagit Alekperov, a informat compania despre decizia sa de a demisiona din funcţia de membru al consiliului director şi preşedinte”, a anunţat al doilea mare producător de petrol din Rusia într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Deocamdată, compania Lukoil nu a dezvăluit motivele pentru care Vagit Alekperov a demisionat. Alekperov, în vârstă de 71 de ani, conducea Lukoil din 1993 şi la data de 31 martie 2022 deţinea 3,12% din acţiunile companiei, la care se adaugă un alt pachet de 5,43% din acţiunile Lukoil prin intermediul unor trusturi şi fonduri mutuale.

Cu o avere de 10,5 miliarde de dolari, Vagit Alekperov este al 10-lea cel mai bogat om din Rusia, potrivit revistei Forbes.

Anunţul vine la o săptămână după ce miliardarul a fost plasat pe lista personalităţilor ruseşti sancţionate de Marea Britanie. Numeroşi oligarhi şi înalţi oficiali ruşi au fost sancţionaţi de ţările occidentale, iar averile lor a fost îngheţate însă Vagit Alekperov este primul preşedinte al unui grup energetic din Rusia care a demisionat.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *