Moldova

Președintele Nicolae Timofti în fața Parlamentului RM: 2014 este anul care trebuie să marcheze desprinderea noastră de perioada prelungită de tranziţie post-sovietică

Prezentăm textul integral al discursului:

„Domnule Preşedinte al Parlamentului,

Domnule Prim-ministru,

Stimaţi deputaţi,

Onorată asistenţă,.

Această sesiune parlamentară debutează într-un an crucial pentru Republica Moldova şi cetăţenii ţării noastre.

2014 este anul care trebuie să marcheze desprinderea noastră de perioada prelungită de tranziţie post-sovietică, şi ancorarea decisivă în spaţiul european, căruia îi aparţinem din punct de vedere istoric, geografic şi cultural.

Voinţa noastră este să punem capăt oscilaţiei între Est şi Vest.

Între nostalgie şi pragmatism alegem viitorul, pe care îl vedem în cadrul Uniunii Europene, un spaţiu al securităţii şi al bunăstării.

Acordul de Asociere, pe care l-am parafat în noiembrie, la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, şi pe care urmează să-l semnăm în cursul acestui an, ne oferă posibilităţi enorme de a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor, prin a ne întări instituţiile şi a ne dezvolta economia.

Este extrem de important, în acest context, ca strategia de integrare europeană să aibă aplicare practică, iar în acest proces să fie cooptate toate regiunile ţării, fără excepţie – de la Ocniţa la Vulcăneşti, de la Ungheni la Tiraspol. Doar aşa politicile de modernizare vor avea susţinere populară şi efecte pozitive.

Acei care insistă pe argumente de genul „în Europa nimeni nu ne aşteaptă”, comit o diversiune împotriva viitorului Republicii Moldova, pentru că neglijează evidenţele.

În ultimii ani – cu precădere în ultimele luni – am văzut cu toţii ce înseamnă valorile occidentale (solidaritatea, de exemplu).

Beneficiem de prietenie şi asistenţă fără precedent din partea Uniunii Europene, iar în curînd sperăm să ne bucurăm de unul dintre drepturile europene fundamentale – acela de liberă circulaţie.

Forţele politice care contestă avantajele integrării europene, sînt fie rău-intenţionate, fie absorbite prea mult de lupta politică, ce în cazul de faţă are puţină legătură cu dorinţa oamenilor de a trăi bine.

Acei care vorbesc despre aderarea la o Uniune Euroasiatică se prefac că nu văd că am trăit pînă acum, de facto, într-o asemenea Uniune. Acest tip de politică nu ne-a ajutat ci, dimpotrivă – ne-a frînat dezvoltarea.

Aşa-numitul referendum din autonomia găgăuză, de pe 2 februarie, a fost o acţiune ilegală. Persoanele care au susţinut şi au încurajat acea acţiune fac jocuri anticonstituţionale care atentează la integritatea teritorială a ţării. Prin astfel de acţiuni oare se doreşte binele pentru ţară?

Contrapunerea ideii de integrare europeană unor proiecte geostrategice lipsite de perspectivă, iluzorii şi deşarte, nu este decît o manevră politică. Iar interesele înguste de partid, cele meschine sau de provenienţă străină, sînt în dauna scopului comun al cetăţenilor, care nu agreează incertitudinea şi dualitatea, vrajba şi conflictul.

Avem nevoie acum de rezultate palpabile pe care le putem obţine prin colaborarea pe toate liniile politice şi economice cu lumea dezvoltată şi civilizată, din imediata noastră apropiere. Este de o importanţă crucială ca susţinerea politică, financiară şi morală de care beneficiem din partea statelor europene şi a Statelor Unite ale Americii să fie transformată în schimbări calitative pentru cetăţeni.

Sîntem obligaţi – de mandatul pe care l-am primit de la cetăţeni şi prin angajamentele pe care ni le-am asumat faţă de partenerii internaţionali – să ne concentrăm asupra măsurilor de modernizare şi democratizare socială a ţării noastre.

Elitelor din politică, afaceri, cultură, educaţie şi alte domenii, le revine un rol de seamă în această privinţă.

Liderii trebuie să dea tonul în demersurile de respectare a regulilor pe care se întemeiază democraţia. Pledez pentru legalitate, pentru supremaţia legii. Nimeni să nu fie mai presus de lege.

Aşadar, nu voinţa arbitrară, ci regulile trebuie să guverneze ţara noastră. Instituţiile statului trebuie croite aşa încît să fie suficient de puternice şi responsabile pentru a stimula dezvoltarea domeniilor pe care le coordonează, sau, după caz, pentru a sancţiona derapajele din societate sau acţiunile ilegale care degenerează în fenomene periculoase, cum ar fi situaţia actuală din autonomia găgăuză. Dar – la fel de important – instituţiile democratice trebuie conduse de oameni cu convingeri democratice.

Stimaţi deputaţi,

Stimaţi reprezentanţi ai clasei politice,.

Cetăţenii ne-au încredinţat soarta acestei ţări şi vă rog ca împreună să preţuim şi să tratăm cu toată responsabilitatea această încredere.

Puterea politică pe care o deţinem trebuie folosită exclusiv în beneficiul oamenilor. Societatea noastră – ca parte a lumii moderne de astăzi – a evoluat şi nu mai poate fi manevrată prin sloganuri populiste şi speculaţii conjuncturale.

Anul 2014 este şi un an electoral. Succesul pentru ţară al acestui suprem exerciţiu democratic, alegerile parlamentare, depinde de felul în care vom şti să ascultăm vocea poporului şi să fim aproape de oameni, de durerile şi aşteptările lor.

Corupţia din instituţiile statului şi jocurile politicianiste vor fi sancţionate sever de către cetăţeni.

Şi, dimpotrivă, printr-o prestaţie responsabilă, politică şi administrativă, vom putea mai uşor să atenuăm şi să rezolvăm numeroasele provocări şi probleme din societate, de la cele social-economice pînă la diferendul transnistrean.

Vorbesc despre ceea ce numim încrederea populaţiei în actul politic şi administrativ, fără de care procesele sănătoase din societate trenează sau se împotmolesc.

Vă îndemn să fim aproape, prin legile pe care le promovăm, de toate grupurile de oameni care compun societatea noastră, şi să cerem respect pentru acestea de la toţi funcţionarii. Să nu uităm de drepturile colective, dar nici de cele individuale ale cetăţenilor.

Onorat Parlament,.

În 2009 am pus temelia, prin voinţă populară, unei căi de dezvoltare la care am rîvnit încă din ziua în care ne-am proclamat Independenţa.

Am trecut de atunci prin perioade şi stări dificile care însă nu ne-au zdruncinat voinţa de a ne situa în rînd cu lumea civilizată.

Avem acum şansa unică de a înfăptui această aspiraţie a poporului nostru, care merită, cu siguranţă, o viaţă mai bună.

Vă mulţumesc”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *