CSI / Rusia

„Președintele nu are răspunsuri”. De ce Putin a anulat marea lui conferință pentru prima dată în 10 ani

Decizia de a anula marea conferință de presă care se ține anual, în ultimele 10 ediții, a fost luată de Vladimir Putin personal, pe ultima sută de metri, după ce serviciile de securitate nu au reușit să garanteze că vor opri încercările Ucrainei de sabotaj pe teritoriul Rusiei, au declarat șase surse apropiate de Kremlin.

La mijlocul toamnei, Kremlinul era sigur că Putin va apărea în fața cetățenilor ca de obicei, la finalul anului. Guvernul și administrația prezidențială au lucrat după schema tradițională – au solicitat materiale relevante de la departamente, au pregătit certificate cu grijă, iar referentul în cauză a fost însărcinat să lucreze la tezele care cad pe biroul președintelui, apoi sunt publicate cu numele lui Putin, au spus un oficial al guvernului rus și un angajat al administrației prezidențiale pentru The Moscow Times.

Publicația a reușit să obțină confirmarea acestei informații de la alți câțiva angajați ai guvernului și ai administrației prezidențiale, care, în legătură cu atribuțiile lor oficiale, cunosc această activitate. Toți interlocutorii sunt angajați activi, îndatoririle lor nu includ comunicarea cu presa, în legătură cu care au acceptat să vorbească doar cu condiția anonimatului.

„Da, uneori au discutat între ei că situația „din spate” nu se dezvoltă în cel mai favorabil mod cu putință. Dar toată lumea a dat din cap – șeful este o piatră, se descurcă. În principiu, nu va dori să anuleze, iar capacitatea și experiența sa îi vor permite să întoarcă situația în favoarea lui – până la urmă. Dar astăzi Rusia este într-adevăr o fortăreață asediată, iar Putin este comandantul ei”, a declarat o sursă.

La începutul lunii decembrie, însă, a devenit în sfârșit clar că situația era extrem de nefavorabilă.

Predarea Hersonului, atacul cu drone navale asupra bazei din Sevastopolul anexat, explozia de pe podul din Crimeea, anunțul mobilizării, operațiunile armatei ucrainene pe teritoriul Rusiei, alături de loviturile asupra aerodromurilor militare din Saratov și Riazan; Vladimir Putin a rămas fără toate atuurile cu care era pe cale să iasă în public.

„Faptul că situația se dezvoltă nefavorabil s-a discutat în ședințe de mult timp, dar nu au fost emise verdicte. În noiembrie, chiar la întâlnirile din administrație, au început să semnaleze autorităților riscurile grave de informare în legătură cu pregătirea unei conferințe de presă”, spune una dintre sursele The Moscow Times.

Un alt oficial a spus că, după loviturile armatei ucrainene asupra aerodromurilor strategice, „Kremlinul a fost în stare de șoc”.

„Problema sabotajului a fost discutată în detaliu la întâlnirile cu forțele de securitate. Ei jură că acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată. Dar nimeni nu poate oferi o garanție de 100% că așa ceva nu se va întâmpla înainte de o conferință de presă. Este clar că inamicul se va strădui. Președintele este conștient și a folosit un argument puternic împotriva conferinței de presă”, a spus oficialul.

Lipsa de știri pozitive de pe front l-a forțat pe Vladimir Putin să reducă semnificativ frecvența evenimentelor sale legate de campania militară. O astfel de recomandare i-a fost oferită și în blocul politic al Kremlinului, care este condus de Serghei Kirienko.

„Șeful a tăcut despre capitularea din Herson de mai bine de o lună. Orice afirmație despre retragere crește instantaneu potențialul evaluării negative”, a declarat un alt oficial de la Kremlin pentrusursa citată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *