Politică

Președintele Portugaliei: „Susținem integrarea Republicii Moldova și a procesului de inițiere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”

Portugalia va susține integrarea Republicii Moldova și a procesului de inițiere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, a declarat președintele portughez, Marcelo Rebelo de Sousa la conferința de presă susținută împreună cu șefa statului Maia Sandu, transmite Radiomoldova.

„Am vorbit despre viitor, despre Republica Moldova, despre poporul moldovean. Înțelegem cât de important este pentru dumneavoastră să vă alăturați Uniunii Europene, nu doar din motive politice sau geostrategice, ci și pentru bunăstarea poporului dumneavoastră, pentru dezvoltarea economică și socială, care sunt condiții prealabile pentru libertate și democrație. Portugalia susține acest vis al dumneavoastră și este conștientă că Uniunea Europeană, probabil în următoarele luni, va lua o decizie vitală, privind începutul procedurii de aderare la blocul comunitar. Și acceptați că, în timpul acestor negocieri, candidații vor fi analizați unul câte unul, după merit, și realizările obținute din punct de vedere politic, economic, social și cultural”, a declarat Marcelo Rebelo de Sousa.

De asemenea, oficialul portughez a mai afirmat că în Portugalia locuiesc peste 30 de mii de moldoveni, și de aceea este necesară aprofundarea relațiilor bilaterale în ceea ce ține de infrastructură, afaceri, instituții sociale și educație.

Precizăm că șefa statului, Maia Sandu se află în vizită de stat în Republica Portugheză, la invitația omologului său, Marcelo Rebelo de Sousa.

Ulterior, Maia Sandu va pleca la Granada, Regatul Spaniei, unde mâine, 5 octombrie va participa la summitul Comunității Politice Europene. În cadrul summitului, care precede reuniunea Consiliului European din 6 octombrie, tot la Granada, șefa statului va discuta cu omologii și liderii instituțiilor Uniunii Europene despre provocările de pe continentul european, aderarea Republicii Moldova la UE și reformele în derulare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *