Ultima oră

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti: Consolidarea relaţiilor cu România şi Ucraina rămâne o prioritate a politicii noastre externe

Şeful statului a constat că “relaţiile moldo-române sunt în ascensiune. România, ca stat membru al Uniunii Europene, sprijină consecvent și coerent aspirațiile și acțiunile noastre de integrare europeană. Intensificarea, în ultimii ani, a dialogului politic bilateral cu Ucraina a creat premise reale pentru examinarea chestiunilor actuale de pe agenda comună. Contăm şi pe viitor pe rolul activ al Ucrainei în procesul de reglementare a problemei transnistrene”.

Nicolae Timofti s-a arătat sigur că poporul ucrainean va şti să depăşească tensiunile interne din prezent, în spiritul valorilor democratice şi europene.

Au fost depuse eforturi consistente în construirea unor relaţii pragmatice şi reciproc avantajoase cu Federaţia Rusă, care rămâne unul dintre principalii parteneri politici şi comerciali ai ţării noastre,a declarat preşedintele Republicii Moldova. “Pledăm şi în continuare pentru eliminarea barierelor din comerţul moldo-rus, precum şi pentru definitivarea negocierilor complexe privind cooperarea în sfera energetică”.

Raporturile moldo-americane au cunoscut în 2013 o dinamizare vădită. Au fost efectuate vizite bilaterale importante la nivelul ministerelor de externe, iar istorica vizită la Chişinău a domnului John Kerry, Secretarul de stat american, imediat după Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, este o manifestare a sprijinului semnificativ pentru eforturile noastre de democratizare, a mai menţionat şeful statului. Republica Moldova este interesată “în avansarea dialogului politic bilateral, a cooperării în domeniile comercial-economic și energetic”.

Nicolae Timofti a mai spus: “Cu multă satisfacţie constat existenţa unor parteneriate excelente cu Republica Populară Chineză, cu Republica India, cu Pakistanul şi cu alte state din Asia. Mizăm pe aprofundarea relaţiilor tradiţionale de prietenie şi cooperare cu Republica Turcia, unde am avut luna trecută o foarte utilă şi interesantă vizită oficială.

Suntem într-un proces continuu de extindere a contactelor bilaterale şi a prezenţei noastre diplomatice. În anul care s-a scurs, au fost deschise ambasade în Regatul Ţărilor de Jos, Canada şi Statul Qatar, iar la Chişinău –inaugurată Ambasada Republicii Slovace.

Pentru anul 2014, ne propunem deschiderea unei reprezentanţe diplomatice în Japonia – un important partener al Republicii Moldova, iar la Chişinău vor fi deschise ambasade ale Statului Qatar şi Letoniei”.

Sursa: prime.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *