Politică

Preşedintele român Klaus Iohannis se întâlnește cu Mugur Isărescu

Şeful statului mai are o săptămână la dispoziţie pentru a lua o decizie legată de promulgarea legii care aduce modificări majore în politica fiscală. Reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie este una dintre cele mai importante prevederi. Discuţiile au loc în contextul în care şeful Băncii Naţionale nu este unul dintre susţinătorii Codului Fiscal. Îngrijorarea lui este împărtăşită şi de experţi ai Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar.

Întâlnirea de mâine dintre Klaus Iohannis şi Mugur Isărescu ar putea fi decisivă pentru Codul Fiscal adoptat recent de Parlament. Surse politice au declarat că şeful statului va lua o decizie în urma discuţiei cu guvernatorul BNR, cel care îi va explica dacă bugetul statului poate suporta, de anul viitor, pachetul de măsuri de relaxare fiscală. Oficial, nu au fost anunțate, deocamdată, soluţii de acoperire a minusului de 12 miliarde de lei, un gol provocat de noile prevederi din Cod Fiscal.

Președintele Klaus Iohannis trebuie să ia o decizie în privinţa promulgării Codului Fiscal până marţi. În cazul în care are dubii, există două căi de atac pe care preşedintele le are la dispoziţie: să meargă la Curtea Constituţională sau sa îl trimită în Parlament, pentru reexaminare.

Codul Fiscal prevede, printre altele, reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea celebrei „taxe pe stâlp” şi a supraaccizei la carburanţi, precum şi scăderea impozitului pe dividende. De asemenea, permite primăriilor să majoreze cu 50% taxele locale, în timp ce impozitul pe terenurile nelucrate poate creşte cu 500%.

sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *