Actualitate

Președintele României a fost AMENDAT după ce a spus că mulți dintre rromi, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis în şedinţa de astăzi, 10 februarie, că afirmaţia din dată de 3 noiembrie 2010 a preşedintelui, conform căreia dintre romii nomazi "foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură" reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie roma.

"Chiar dacă au fost guverne care au dat un semnal legat de o eventuală blocare a accesului României în spaţiul Schengen datorat problemei romilor sau altor probleme, de exemplu Mecanismul de Cooperare şi Verificare, tratăm aceste afirmaţii doar că pe afirmaţii care nu respectă chiar Tratatul de aderare între UE şi România", a declarat Băsescu, la Ljubljana, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor sloveni.

Preşedintele Băsescu a adăugat că problema accesului în spaţiul Schengen este una tehnică şi că sunt şase rapoarte ale Comisiei Europene cu privire la progresele dotării României cu cele necesare pentru a îndeplini toate standardele Schengen, toate fiind pozitive, în luna decembrie 2010 urmând să se redacteze un ultim raport în acest sens.

"Credem că România îndeplineşte toate condiţiile pentru a adera la spaţiul Schengen. De fapt, este mult mai palpabil accesul în spaţiul Schengen decât intrarea în UE. Accesul în Schengen populaţia îl simte imediat, simte libertatea cu care circulă. Nu cred că vreun guvern va avea că abordare finală neintrarea României în spaţiul Schengen datorită problemei romilor. Ar fi şi o încălcare a tratatului", a mai spus şeful statului român.

Una dintre probleme integrării romilor nomazi identificată de Băsescu este asigurarea educaţiei pentru copii, dar şi faptul că mulţi dintre aceştia "trăiesc din ce fură".

"Cum s-o faci pentru copiii romilor nomazi? Va trebui s-o facem! Mai avem o problema care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi – foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi, şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţia problemei", a adăugat şeful statului român.

El a relatat că a fost primar şi a oferit locuri de muncă romilor care se aşezaseră la marginea Bucureştiului. "Nu le-a plăcut şi au plecat în altă parte. Sigur, era muncă în conformitate cu pregătirea lor – la salubrizare. Deci, problema trebuie privită în ansamblul ei şi dacă ne limităm numai la a spune ce trebuie să facem noi dar nu şi la ce trebuie să facă ei, nu vom rezolva problema", a apreciat Băsescu.

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *