ROMÂNIA

Președintele României: „Spaţiul Schengen nu mai funcţionează. Prin aderare statul, ar deveni mai sigur”

România continuă să participe la negocierile de aderare la spațiul Schengen, dar în realitate, zona de liberă circulație nu mai funcționează, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, joi, înainte de începerea reuniunii Consiliului European.

România încearcă să adere la Schengen, dar nu poate face acest lucru din cauza veto-ului Austriei. Viena citează cifrele în creștere ale migrației și cere măsuri din partea României pentru a depăși problema.

“Știm foarte bine că îndeplinim toate criteriile Schengen”, a declarat Johannis la Bruxelles.

Cu toate acestea, el a precizat că “spațiul Schengen nu mai funcționează”.

“Schengen nu mai funcționează și aproape că nu mai există, deoarece multe state, inclusiv din Europa Centrală, și-au închis frontierele din cauza migrației”, a spus Johannis.

El a subliniat că dialogul privind aderarea României la zona de liberă trecere a frontierei devine “din ce în ce mai ciudat” și că poziția Austriei privind extinderea Schengen este “cel puțin” perplexă.

Mai multe țări din Europa Centrală au introdus recent controale la frontierele lor din cauza creșterii numărului de imigranți ilegali.

Președintele Iohannis a subliniat că reforma Schengen ar putea fi implementată după ce România va deveni membră.

În ceea ce privește posibilitatea unui proces împotriva Austriei, Iohannis a spus că “este o chestiune juridică foarte complicată”.

“Nu am putea găsi doi avocați care să aibă aceeași opinie în această chestiune” – a spus președintele României.

Reamintim, în România se discută un răspuns la adresa Austriei, care se opune admiterii sale în spațiul Schengen.

Anterior, premierul Marcel Ciolacu a declarat că va da în judecată Austria la Curtea de Justiție a UE și va cere despăgubiri dacă Viena va bloca din nou aderarea Bucureștiului la spațiul Schengen.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Nici n-ar merita comentat. Ne-am pacalit rau cu Johannis: nu are viziune, este fricos, incapabil sa rezolve probleme in afara de ale lui personale. Ungaria, cand a avut ceva ce nu i-a convenit a blocat aprobarea bugetului UE si s-a rezolvat. Johannis, in schimb, spune ca sa astepta, sa negociem. Asta e diferenta intre un presedinte ok si unul varza. Johannis nici nu e activ, nici nu are initiativa, dar e prea tarziu pt aceste observatii. Speram ca la urmatoarele alegeri sa avem dintre cine alege.

    1. Orban e tarfa rusilor – e asta ce iti place la el? Si daca te-ar duce mintea putin, ai pricepe ca daca cineva blocheaza intr-una orice, paralizeaza tot sistemul, ca un cancer. Orban e cancerul UE, plasat de Putin ca sa dauneze Europei cat poate. Cat despre bozgori, nu vad ca ar trai atat de bine, incat sa se merite macar santajul!

      1. Bozgor inseamna om fara tara. Limbarnita ta alimenteaza ura, care duce la razboaie (vezi Orientul Mijlociu). Daca ar paraliza sistemul, inseamna ca sistemul ar debloca problema. Poate nu stiai ca doar asa mege treaba intre state, santaj, iti dau asta daca imi dai cealalta. Romania a pierdut miliarde de euro din cauza neapartenentei la Schengen, timp stand la cozi, investitii, somaj, milioane de vieti ratate. Si tu crezi ca e bine sa stai degeaba si doar sa trancanesti fara nimeni altceva ! Te alegi doar cu trancanitul si ceilalti cu sacii in caruta !

  2. S-a trezit și Plăvanul Adormit și mănâncă lături. Schengen există, doar că România nu face parte din el, pentru că are așa gunoaie de politicieni. El e primul gunoi cu case furate și altele. Controalele în interviul Schengen, acolo unde există, sunt aleatorii și nepemanente, chiar și după câteva ore, dacă se formează cozi prea mari la granițe. Dar neducându-l capu’ să spună altceva, a exteriorizat așa tâmpenie. Mi-e rușine cu așa mameluc, nu este președintele meu.

  3. Pana la urma repeta mecanic aberatiile lui Nehammer. Omul asta sau e idiot sau e vandut. Pai daca Schengen nu functioneaza de ce nu circulam cu vize pe pasaport in Europa ? Si va mai dau un pont. Schengen nu e numai despre circulatia persoanelor. Se refera si la jurisdictia si colaborarea parchetelor si a altor institutii ale justitiei. Prietenii stiu de ce.

  4. Separati PETROM de OMV…
    In 2 ore de la propunerea acestei legi in Parlament pun pariu ca Austria o sa cheleleie pe la toate colturile.
    Tovarasul Nastase stie de ce !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *