CSI / Rusia

Președintele rus a promulgat legea prrin care Moscova se retrage din Convenția-cadru pentru protecția minorităţilor naţionale

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat joi legea prin care Rusia denunţă Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, după ce Consiliul Europei a limitat participarea Moscovei la acest mecanism în urma războiului pornit contra Ucrainei, relatează Agerpres.

De asemenea, Putin a cerut retragerea Rusiei din respectiva convenţie, estimând că astfel va fi ”împiedicată discriminarea Rusiei” în cadrul convenţiei, fără însă a fi ”afectată respectarea drepturilor minorităţilor naţionale”.

Legea care denunţă convenţia – semnată de Rusia în februarie 1996 – a fost votată săptămâna trecută de Duma de Stat (camera deputaţilor). În fundamentarea proiectului de lege se menţionează că, pe 27 septembrie 2022, Consiliul Europei a adoptat o rezoluţie care ”limitează considerabil atribuţiile expertului rus în Comitetul consultativ creat pentru controlul respectării obligaţiilor asumate de ţările semnatare.

”Mai mult, Rusia s-a văzut privată (…) de posibilitatea de a participa la procesul de luare a deciziilor pe teme de interes pentru ea şi de a monitoriza la nivel internaţional cazurile de încălcare a drepturilor minorităţilor naţionale, în special cele care privesc populaţia rusofonă din străinătate”.

Viceministrul rus de externe Serghei Verşinin a afirmat recent într-o intervenţie în faţa Dumei de Stat că ministerul său va propune în curând denunţarea şi a altor convenţii ”inutile şi chiar periculoase pentru Federaţia Rusă”.

Astfel, în urma declanşării războiului împotriva Ucrainei, Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei în martie anul trecut, prin urmare nu mai este obligată să aplice Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Scaraotki alias Putin a hotarat ca Rusia poate face ce vrea, pana va fi scoasa din toate tratatele si conventiike internationale ale lumii civilizate. O dictatura meschina si desincronizata cu timpurile in care traim.

  2. De ce nu va retrageti din toate Organizatiile internationale ?
    Asa nu veti mai fi discriminati de nimeni si sa va faceti voi cu Korea de nord si cu alde alti araboi ofuscati o organizatie paralela cu lumea !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *