Moldova

Preşedintele Timofti, atacat mojiceşte de Petrenko

Preşedintele Timofti a subliniat în deschiderea întrevederii că, în ultima perioadă, R. Moldova şi Federaţia Rusă şi-au intensificat relaţiile politice şi economice şi şi-a exprimat încrederea că raporturile dintre cele două ţări vor continua pe aceeaşi notă pozitivă şi ascendentă, după principiul de egalitate între state.

Nicolae Timofti s-a referit şi la problema transnistreană şi a reiterat poziţia R. Moldova cu privire la necesitatea retragerii de către Federaţia Rusă, în conformitate cu angajamentele sale internaţionale, a muniţiilor şi a efectivului său de militari care staţionează în stânga Nistrului. Totodată, preşedintele Timofti a declarat că forţele de menţinere a păcii din zona de securitate şi-au epuizat misiunea şi că ar trebui să fie înlocuite cu un contingent civil sub mandat internaţional.

Şeful statului l-a asigurat pe oaspetele rus că, în R. Moldova, minoritatea rusă se bucură de toate condiţiile şi drepturile ce i se cuvin, dar a menţionat că se aşteaptă ca etnicii ruşi să manifeste mai mult interes pentru a învăţa limba oficială a statului, în semn de loialitate şi respect faţă de ţara în care trăiesc.

Această ultimă observaţie a preşedintelui Timofti l-a scos din echilibru pe deputatul comunist Grigore Petrenko, invitatul unei emisiuni de la un post local de televiziune. Acesta l-a insultat pe preşedintele Timofti în stilul binecunoscut al comuniştilor, cele mai preferate fiind calificativele „fascist” şi „neofascist”. Menţionăm că observaţia şefului statului vizavi de reprezentanţii minorităţii ruse din RM este adevărată şi absolut corectă politic.

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *