„Preşedintele Transnistriei este KGB-istul Antiufeev”
Autorităţile din stânga Nistrului ar putea schimba aşa-zisa „constituţie a Transnistriei” pentru a-l păstra pe Igor Smirnov ca preşedinte pe viaţă. Aceasta în cazul în care nu se va reuşi invalidarea „scrutinului prezidenţial” de duminică, nici falsificarea alegerilor. De fapt, „republica” nu este condusă de preşedinte, ci de către Vladimir Antiufeev, şeful MGB-ului de la Tiraspol. De această părere sunt fostul deţinut politic Ilie Cazac şi Dumitru Iancev, victimă a evenimentelor din aprilie 2009 şi fost angajat în instituţiile de drept transnistrene. Totodată, experţii de la Chişinău consideră că anunţarea rezultatelor „scrutinului” a fost amânată pentru a facilita fraudarea şi că victoria lui Şevciuk ar trebui să ne pună pe gânduri.
Rezultatele preliminare ale „alegerilor” din stânga Nistrului l-au făcut pe Smirnov să solicite neîntârziat invalidarea scrutinului, iar pe CEC din regiune – să amâne anunţarea rezultatelor finale până astăzi. Situaţia jenantă a liderului de la Tiraspol se explică şi prin faptul că, ieri, cea mai titrată agenţie de ştiri transnistreană „Olvia-press”, care îl susţine pe acesta, a publicat doar două ştiri.
„De la Tiraspol, mi se dicta ce decizii să iau”
După ce a lucrat şi ca judecător pentru regimul Smirnov, Dumitru Iancev ne asigură că „declaraţiile despre alegeri corecte în Transnistria sunt praf aruncat în ochii comunităţii europene”. Potrivit lui Iancev, „în realitate, aici se folosesc toate tehnologiile pentru falsificarea alegerilor şi magistraţii lucrează doar la comanda Tiraspolului. Instanţa poate exclude din cursa electorală candidaţii care nu-i convin lui Antiufeev. Personal, eram chemat la Tiraspol, de unde mi se dicta ce decizii să iau. În cazul dosarelor politice, hotărârile se scriu la Moscova. Eu cred că alegerile de duminică vor fi falsificate în favoarea lui Smirnov. Oricum, nimic nu se va schimba atâta timp cât regiunea e condusă de KGB-istul Antiufeev”.
„Şevciuk ar putea să-l dea jos pe Antiufeev”
În opinia lui Ilie Cazac, fost deţinut politic la Tiraspol, Antiufeev este „preşedintele fărădelegii în Transnistria”. „Smirnov nu se lasă bătut, ar putea într-o noapte să schimbe şi constituţia ca să-şi păstreze fotoliul până la moarte, dar oricum Antiufeev e la putere”. Ilie crede, însă, că situaţia în regiune ar putea să se schimbe spre bine numai dacă alegerile vor fi câştigate de Evgheni Şevciuk. „El aprecia arestul meu ca pe o fărădelege şi-i spunea mamei că, de va veni la putere, mă va reabilita. Victoria sa mi-ar da speranţa că drepturile omului vor fi, în sfârşit, respectate şi în estul RM. Şi numai Şevciuk cred că ar fi în stare să-l dea jos pe Antiufeev”, este de părere Cazac.
Transnistrenii, sătui şi de Smirnov, şi de Moscova
Acumularea de către Şevciuk a celor mai multe sufragii în „alegerile” de duminică arată că, în mentalitatea transnistrenilor, au loc transformări serioase. Este părerea lui Victor Osipov, ex-vicepremier pentru reintegrare. „Şevciuk a fost omul Moscovei şi exponentul grupului „Sheriff”, iar acum în locul său este Kaminski. Astfel, scorul înregistrat de el dă de înţeles că oamenii din regiune nu mai sunt satisfăcuţi de conducerea conservativă a lui Smirnov, dar nici de propunerea Moscovei. Aceste alegeri neconstituţionale nu merită discuţii şi depind nu de alegători, ci de cei care numără voturile. Dar principalul lor rezultat este că ne-au dat mult de gândit, după ce i-au pus în dificultate pe susţinătorii şi promotorii regimului separatist”, consideră Osipov.
„Oricine va învinge, va fi acelaşi Smirnov…”
Analistul politic Anatol Ţăranu crede că anunţarea rezultatelor scrutinului a fost amânată, „pentru a se ajunge la o soluţie care să-i satisfacă pe cei care controlează efectiv CEC din regiune”. Oricine va învinge, adaugă Ţăranu, acesta nu se va deosebi de Smirnov. Ţăranu aduce şi exemplul regiunii separatiste Osetia de Sud, unde alegerile prezidenţiale au fost câştigate de o persoană, dar preşedinte a devenit alta, care se bucura de susţinerea Moscovei. Am solicitat şi poziţia oficială a Chişinăului faţă de „alegerile” din Transnistria de la Eugen Carpov, viceprim-ministru pentru reintegrare. „Este un proces tehnic pe care îl urmărim, pentru că ţine de teritoriul suveran al RM. Dar alegerile şi rezultatele acestora rămân nerecunoscute”, ne-a răspuns oficialul, eschivându-se de la orice comentariu.
Ieri, după numărarea a 95% din buletine, comisia electorală centrală de la Tiraspol a anunţat că Evgheni Şevciuk a acumulat 39,1%, Anatol Kaminski, susţinut de Moscova – 27,7%, iar Igor Smirnov – 25,5%. Acest rezultat îl detronează din funcţie pe Smirnov şi asigură duelul Şevciuk-Kaminski în turul doi al „alegerilor”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!